Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Παράνομη και ανήθικη η απόκρυψη των στοιχείων για την μόλυση !

Διαβάστε προσεκτικά τις απαντήσεις του κ. Υφυπουργού  Εσωτερικών ο οποίος λέει ότι : Ο Δήμος Φυλής, με έγγραφο που έστειλε ενόψει της ερώτησής σας, μας γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει από τις 8/4/2019 ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας, για λόγους τους οποίους δεν μας αναφέρει στο έγγραφο, και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση.

Ο Δήμος Φυλής λέει πως ζήτησε ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας στις 8 /4/19 δηλαδή την ίδια μέρα που η εισαγγελέας έδωσε την εισαγγελική παραγγελία και μέχρι στιγμής 6 μήνες μετά δεν έχει πάρει απάντηση !
Το ερώτημα είναι πότε πρόλαβε ο δήμος και ζήτησε ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας αφού εμείς του κοινοποιήσαμε την απόφαση στις 8/4 το μεσημέρι.
Αλλά αυτό είναι το λιγότερο . Το σπουδαίο είναι πως ο δήμαρχος κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην μάθει ο κόσμος την αλήθεια για την μόλυνση από την χωματερή και ζητά και την συνδρομή των δικαστικών αρχών για να μην βγουν στο φως τα ευρήματα της μελέτης. Ο κ. Αρσένης που έκανε την επίκαιρη ερώτηση χαρακτηρίζει την πράξη του δημάρχου Φυλής παράνομη και ανήθικη.
Να δούμε τώρα τους νέους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Φυλής θα  κάνουν το αυτονόητο να απαιτήσουν να τους δοθούν οι μελέτες; 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΔΩ  :




ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Συνεχίζουμε με την με αριθμό 97/15-10-2019 τέταρτη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Δημοσιοποίηση στοιχείων για την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών στο ΧΥΤΑ Φυλής».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΚΡΙΤΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, το θέμα της Φυλής είναι πάρα πολύ γνωστό. Έχουμε στην πράξη μία ανεξέλεγκτη χωματερή, στην οποία στέλνουν τα σκουπίδια τους τέσσερα εκατομμύρια πολίτες για πάρα πολλά χρόνια τώρα. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν πηγαίνουν εκεί μόνο απορρίμματα, αλλά παρανόμως πηγαίνουν και άλλων ειδών απόβλητα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μία υγειονομική βόμβα. Υπάρχει μία γενική αναγνώριση ως προς αυτό. Όμως, δεν είχαμε μελέτες.
Παραγγέλθηκε μία μελέτη, παραδόθηκε στον Δήμο Φυλής και, όμως, παραμένει κρυμμένη στα συρτάρια του Δημάρχου. Είχαμε και διαρροή και παρ’ όλα αυτά, παραμένει κρυμμένη στα συρτάρια του Δημάρχου. Έχουμε εισαγγελική εντολή για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης και, όμως, παραμένει ακόμα στα συρτάρια του Δημάρχου. Οπότε, πραγματικά το θέμα είναι στα δικά σας χέρια.
Θα καταδικάσετε αυτή την ενέργεια του Δημάρχου; Θα δώσετε εντολή στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας να προβεί στις απαραίτητες διοικητικές κυρώσεις για τη διαδικασία αυτή, γιατί αλλιώς είναι σαν να γίνεστε συνυπεύθυνοι σε αυτό το έγκλημα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Αρσένη, έχουμε ένα δεδομένο, το οποίο πολύ δύσκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε. Πράγματι, το θέμα της Φυλής και του ΧΥΤΑ, είναι πολλά χρόνια, το συζητάμε πολλά χρόνια, ιδίως οι κάτοικοι της περιοχής της Δυτικής Αττικής. Είναι ένα θέμα το οποίο τους απασχολεί και προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να λυθεί και να αναλάβουν και άλλες περιοχές πιθανόν το φορτίο που αντιστοιχεί  στον ΧΥΤΑ Φυλής με νέα σύγχρονα εργοστάσια.
Γενικά, το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής, πράγματι, είναι πάρα πολύ μεγάλο και αν δεν δράσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως γνωρίζετε εσείς καλύτερα από μένα, θα είμαστε πλέον κυριολεκτικά υγειονομική βόμβα και μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Ως προς την ουσία της ερώτησης, για κάποιον λόγο ο Δήμος δεν δίνει μία μελέτη την οποία έχει εκπονήσει η Asprofos, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο απευθείας σε δημάρχους, γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, γιατί υπάρχει η ανεξαρτησία των ΟΤΑ, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να κάνει μία καταγγελία, όπως μπορεί να κάνει για οποιοδήποτε θέμα, να πει ότι υπάρχει εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου και την πειθαρχική διαδικασία μπορεί να την ασκήσει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι –υπενθυμίζω- αυτή τη στιγμή είναι, μάλιστα, επιλεγμένοι, δεν είναι πολιτικά πρόσωπα. Είναι επιλεγμένοι μέσω διαγωνισμού.  Οπότε, μπορούν να απευθυνθούν εκεί.
Ο Δήμος Φυλής, με έγγραφο που έστειλε ενόψει της ερώτησής σας, μας γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει από τις 8/4/2019 ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας, για λόγους τους οποίους δεν μας αναφέρει στο έγγραφο, και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών αυτοτελώς δεν μπορεί να ασκήσει εποπτεία στους ΟΤΑ ούτε με εγκαλέσει κάποιον δήμαρχο. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη. Επίσης, υπάρχει και ο πειθαρχικός έλεγχος, το οποίο ασκεί ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΚΡΙΤΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δηλαδή λέτε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει τα χέρια του «δεμένα» απέναντι σε έναν δήμαρχο που παραβιάζει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της πολιτείας, που είναι το δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση των πολιτών, απέναντι σε έναν δήμαρχο ο οποίος παραβιάζει  την απόφαση του ίδιου του δικαστηρίου, που του λέει ότι «παραδώστε αυτή τη μελέτη», κάτι που, εκτός από παράνομο είναι και ανήθικο;
Δηλαδή, έχει πληρωθεί με χρήματα του ελληνικού δημοσίου μία μελέτη, που ξέρουμε πλέον ότι καταδεικνύει τρομερά επικίνδυνους ρύπους για την υγεία των πολιτών, όχι μόνο του Δήμου Φυλής –αν και η μελέτη αφορά τους ρυπαντές για το πρώτο χιλιόμετρο- αλλά όλης της Αθήνας και της Αττικής και παρ’ όλα αυτά, δεν βγαίνει έστω πολιτικά το Υπουργείο Εσωτερικών να καταδικάσει αυτό που συμβαίνει; Δηλαδή, είναι πράξη που εσείς την ενθαρρύνετε να συμβεί και σε άλλους δήμους; Μας εντυπωσιάζει η δική σας στάση να νίπτετε τας χείρας σας, να κρατάτε ουδέτερη στάση.
Για ποιον λόγο; Δεν πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία; Και γιατί δεν μπορείτε εσείς ως εποπτεύουσα αρχή και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας να στείλετε τη δική σας πολιτική προτροπή, ώστε να προχωρήσουν διοικητικά τα μέτρα, οι κυρώσεις, εναντίον του Δημάρχου, που προφανώς παρανομεί, αλλά και κάνει και κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρα εναντίον του δημόσιου συμφέροντος; Είναι ένα θέμα το οποίο χρονίζει.
Είναι μαζί μας και η κυρία Σοφία Σακοράφα, που το έχει αναδείξει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρώτη αυτό το ζήτημα.
Πρέπει, όμως, κάποια στιγμή να δοθεί μία λύση. Δεν είναι θέμα μικροπολιτικό, για να συζητάμε στη Βουλή. Αφορά τη δημόσια υγεία πάρα πολλών πολιτών, των πολιτών της Αθήνας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Πολλές φορές οι πολιτικοί κάνουν πολιτικές καταδίκες, οι οποίες σημαίνουν κάτι ή δεν σημαίνουν και τίποτα. Το ξέρετε καλύτερα από μένα.
Αυτό που έχει νόημα είναι ότι όποιος πολίτης αισθάνεται ότι ο Α, ο Β ή ο Γ δήμαρχος έχει παραβιάσει τον νόμο, έχει μέσα να προσφύγει για να βρει το δίκιο του.
Η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης απέναντι στο κεντρικό κράτος είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα σημαντικό κεκτημένο δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει, ακόμα κι σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, να ασκεί πειθαρχική εξουσία το εκάστοτε Υπουργείο Εσωτερικών, είτε είναι στην κυβέρνηση το Α κόμμα, το Β κόμμα ή το Γ κόμμα.  
Υπάρχουν διαδικασίες. Εγώ προτείνω σε όποιον ενδιαφέρεται και θέλει –επειδή είναι σοβαρά τα θέματα της δημόσιας υγείας και δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημόσια υγεία, ιδίως σε αυτή την περιοχή που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και από τον ΧΥΤΑ και από άλλες δραστηριότητες- να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, να προσφύγει και να ζητήσει άμεσα τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
 Αυτή τη στιγμή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας λέει ότι δεν έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία. Λόγω του επείγοντος και της δική σας επίκαιρης ερώτησης  δεν έχουν ακόμα στοιχεία, καθότι ανάγεται σε χρόνο ο οποίος είναι πάνω από τέσσερα χρόνια. Είναι στις 8/8/2015 που ξεκίνησε η ιστορία, αν δεν κάνω λάθος.  Μόλις συγκεντρωθούν τα στοιχεία πολύ ευχαρίστως θα τα διαβιβάσουμε και θα δούμε τι ακριβώς θα μας πει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες μπορεί να τηρήσει οποιοσδήποτε πολίτης θίγεται αυτή τη στιγμή και να βρει το δίκιο του, εφόσον κρίνει ότι έχει θιχθεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου