Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φυλής



Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φυλής

Κυρία πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, εδώ και αρκετούς μήνες ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει εξαντληθεί. Το ότι εξακολουθεί να λειτουργεί οφείλεται αποκλειστικά στην πρωτοφανούς σύλληψης -και μεγάλης επικινδυνότητας- πατέντα της απόθεσης απορριμμάτων πάνω σε, ήδη, αποκατεστημένα κύτταρα, που συνηθίσαμε να περιγράφουμε σαν «πανωσήκωμα». Με τον τρόπο αυτό, η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ υπολόγιζε να κρατήσει ανοιχτό το ΧΥΤΑ, μέχρι το Μάρτιο του 2020.

Γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κίνηση απελπισίας και αδιεξόδου, η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, την τελευταία ώρα (1/8/2019), πήρε δύο πολύ κρίσιμες αποφάσεις. Με την πρώτη (249/2019) [1] τροποποίησε υφιστάμενη σύμβαση, ώστε -χωρίς μελέτες και διαγωνισμούς- να προχωρήσει σε ένα δεύτερο «πανωσήκωμα», παρατείνοντας το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ μέχρι το Νοέμβρη του 2020. Με τη δεύτερη (248/19) [2] και πιο σημαντική, προκήρυξε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό -με τη διαδικασία της ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης- για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο τη «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων».

Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια 40 μηνών και, σύμφωνα με τη διακήρυξη: «Διά της δημοπρατούμενης σύμβασης, η αναθέτουσα αρχή επιδιώκει να εξεύρει προσωρινή (ενδιάμεση) λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, προκειμένου να δοθεί χρόνος, για τη δρομολόγηση και υλοποίηση των προβλεπομένων στον Π.Ε.Σ.Δ.Α. Αττικής, συμπεριλαμβάνοντας την τελική αποκατάσταση του χώρου. H σύμβαση είναι μεικτή και περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, την εκτέλεση του έργου, την υποστήριξη στη λειτουργία και την αποκατάσταση του χώρου». Το ποια, ακριβώς, θα είναι η λύση αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των εργολάβων να την προτείνουν. Σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνει νέους χώρους ταφής, των οποίων «τα κύτταρα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα». Προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς παράτασης της σύμβασης «με σκοπό την κατασκευή νέου κυττάρου ή κυττάρων, που σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της παραγράφου 2 κατωτέρω, θα εξασφαλίζει πρόσθετο χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ., τουλάχιστον έως και δύο (2) έτη». Επιπλέον, ο προϋπολογισμός είναι τεράστιος και δείχνει ότι δεν πρόκειται για έργα προσωρινής διαχείρισης. Ανέρχεται σε 31.292.562,30 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και με την εφαρμογή του δικαιώματος τροποποίησης της σύμβασης θα φτάσει τα 50.438.843,45 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί σταθερή επιδίωξη η δημοπράτηση της θηριώδους επέκτασης και της λειτουργίας (για πέντε χρόνια) του ΕΜΑΚ -αναμένεται σε λίγες μέρες η περιβαλλοντική αδειοδότηση-, με προϋπολογισμό 81.361.431 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και με δικαίωμα προαίρεσης (για άλλα τρία χρόνια) 41.850.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Με τις παραπάνω επιλογές, η εγκατάσταση της Φυλής, που έχει χαρακτηρισθεί «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», αντί να κλείσει και να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, επεκτείνεται και μονιμοποιείται. Ο κίνδυνος μιας νέας χωματερής στην γ΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής είναι «προ των πυλών».

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φυλής, το οποίο ήταν το πρώτο που όφειλε να ενημερωθεί και να συζητήσει πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, μέχρι σήμερα (2,5 μήνες μετά την 1η Αυγούστου), δεν έχει συζητήσει το θέμα, ούτε καν έχει ενημερωθεί. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου και στο κάθε μέλος του προσωπικά και σας ρωτάμε:
· Συμφωνείτε με τη 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ;
· Συμφωνείτε με τα σχέδια επέκτασης του ΕΜΑΚ;
· Σκοπεύετε να φέρετε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τα παραπάνω ζητήματα και να ζητήσετε την ανάκληση της απόφασης 248/2019;

Από σας, ζητάμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσετε τη σύγκλιση του δημοτικού  συμβουλίου του δήμου Φυλής, με μοναδικό θέμα τα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ, τη συνέχιση της λειτουργίας της  εγκατάστασης και την ανάκληση της απόφασης 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

Σας ενημερώνουμε πως τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, έχουν ήδη συζητήσει και έχουν λάβει αποφάσεις, με τις οποίες απαιτούν την ανάκληση της απόφασης 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (επισυνάπτονται).

11/10/2019

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο


ΥΓ
Παίρνοντας υπόψη το δημόσιο χαρακτήρα αυτής της επιστολής, το Δυτικό Μέτωπο δεσμεύεται να δημοσιεύσει τις όποιες απαντήσεις στο ιστολόγιό του: oxixytafilis.blogspot.com


[1]

[2]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου