Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ποδαρικό (στη διαχείριση απορριμμάτων) με πραξικόπημα ο κ. Πατούλης


Στο παραπάνω  βίντεο ολόκληρη η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στο 1:20:30


Για «καθαρή» λύση στο Γραμματικό κάνει λόγο ο κ. Πατούλης, μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Τετάρτη 16/10/2019. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε πεντακάθαρο είναι η απουσία ουσιαστικής θέσης για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η πλήρης σύμπλευσή του με την παράταξη της κ. Δούρου και η πραξικοπηματική αντίληψη που τον συνοδεύει. Τα πράγματα έχουν ως εξής:


Τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή, προ ΗΔ, συζήτησης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, ειδικότερα, της περίφημης απόφασης 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την προκήρυξη διαγωνισμού «μεταβατικής διαχείρισης», δηλαδή για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, με διάρκεια 3+2 χρόνια και προϋπολογισμό, περίπου, 50 εκατομμύρια ευρώ. Κάποια από τα σχήματα ζητούσαν, επιπλέον, να παρθεί απόφαση, με την οποία θα ζητούνταν η ανάκληση της απόφασης 248/2019.

Η συζήτηση έμεινε μετέωρη, μέχρι να προσέλθει στη συνεδρίαση ο κ. Πατούλης, ο οποίος τοποθετούμενος έδειξε να μην υιοθετεί το αίτημα για συζήτηση, αφού -όπως ανέφερε- περιμένει τις θέσεις των παρατάξεων και των κομμάτων, προτού δημοσιοποιήσει τις δικές του (ανύπαρκτες, για την ώρα) θέσεις. Ξαφνικά, σε μια στιγμιαία έκρηξη δημοκρατικότητας, αλλάζει θέση και συναινεί στη συζήτηση του θέματος. Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται αν επρόκειτο για ένα σκηνοθετημένο σόου ή αν θεωρήθηκε κατάλληλη η στιγμή, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής πολιτών στη διαδικασία.

Η συζήτηση διεξάγεται, με τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και εκπροσώπων φορέων, μεταξύ των οποίων και του Δυτικού Μετώπου, που άνοιξε τη συζήτηση, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα επίμαχα θέματα (της νέας χωματερής στη Φυλή, του κυοφορούμενου διαγωνισμού για την επέκταση του ΕΜΑΚ, της νέας προσπάθειας της WATT να νομιμοποιήσει δραστηριότητα επεξεργασίας σύμμεικτων, της ανάγκης για επείγουσα δρομολόγηση νέων ήπιων υποδομών διαχείρισης -συμπεριλαμβανομένων νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης- και του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση).

Δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε αναλυτικά σε όλες τις τοποθετήσεις. Κρατάμε δύο πράγματα: την αποκάλυψη ότι η απόφαση 248/2019, για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, πάρθηκε με πλήρη συναίνεση των παρατάξεων Πατούλη - Δούρου και την θλιβερή στάση της κ. Δούρου, η οποία επιχείρησε να παρουσιάσει σαν επίτευγμα την πλήρη εναρμόνισή της με τα εργολαβικά συμφέροντα και την κατάσταση ακραίας κρίσης που άφησε πίσω της. Με τα πολλά, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία επί της πρότασης να ζητηθεί από το περιφερειακό συμβούλιο η ακύρωση της καταστρεπτικής για τη Δυτική Αθήνα - Αττική απόφασης 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Η πρόταση καταψηφίζεται μετά πολλών επαίνων, με το συμπαγές μπλοκ των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου να δίνει τον τόνο και με τη συνεπικουρία της παράταξης Τζήμερου.

Έστω και έτσι, πάντως, ολοκληρώνεται η πολιτική διαδικασία. Τα εξωθεσμικά και τα πραξικοπηματικά αρχίζουν αμέσως μετά. Αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία, ο κ. Πατούλης θέτει θέμα νέας ψηφοφορίας, με αντικείμενο την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού, επικαλούμενος την απαίτηση της ΕΕ για επιστροφή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (20 εκ. ευρώ), στην περίπτωση που αυτό δε γίνει. Ο ίδιος λήγει ώρα πριν έλεγε ότι περιμένει τις απόψεις παρατάξεων και κομμάτων προτού τοποθετηθεί και τις υπηρεσιακές απόψεις για το θέμα του Γραμματικού. Ο πρόεδρος του ΠΣ (από την παράταξη Πατούλη), για αρκετή ώρα, υποστηρίζει ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος εισαγωγής του θέματος, με τον κ. Πατούλη να επιμένει. Είπαμε, βρήκαμε παπά, να θάψουμε καμιά δεκαριά!

Από τη δύσκολη θέση τούς βγάζει στέλεχος της παράταξης Δούρου, με την καινοφανή ιδέα να θεωρηθεί η ψηφοφορία για το Γραμματικό τροπολογία στην, ήδη ολοκληρωμένη, ψηφοφορία για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή. Εντελώς αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική διαδικασία, όχι μόνο γιατί αντίκειται στον κανονισμό του ΠΣ, αλλά και στην κοινή λογική, που λέει ότι δεν μπορεί να παίρνεται απόφαση για ένα θέμα, για το οποίο δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση.

Η επιμονή στη διαδικασία αυτή, όπως είναι φυσικό, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και καταγγελιών και οδηγεί στην αποχώρηση τεσσάρων παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κ. Σγουρού. Ψιλά γράμματα αυτά για το προεδρείο και για το σύμπλεγμα των παρατάξεων Πατούλη - Δούρου, των μόνων που υπερψηφίζουν την πρόταση του κ. Πατούλη, μια πρόταση που σίγουρα θα ξεσηκώσει νέο κύκλο (δικαιολογημένων) αντιδράσεων.

Ίσως, ο κ. Πατούλης να πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό ξεμπερδεύει με τα επίμαχα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα την ουσιαστική του άγνοια και την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης που επίκειται. Ίσως και η κ. Δούρου να βολεύεται, αφού έχει βρει ένα «άξιο» συνεχιστή του έργου της και έναν πολύτιμο συνεργάτη, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που αυτός θα την «αδειάσει» με πάταγο. Αυτό που, ίσως, δεν ξέρουν -και καλά είναι να το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα- είναι ότι η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική είναι ένα καζάνι που βράζει. Δήμοι εκδίδουν αποφάσεις κατά της συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, φορείς και συλλογικότητες συντονίζουν τη δράση τους, νεολαία και μαθητές βγαίνουν στους δρόμους. Αναμφίβολα, θα έχουμε ένα πολύ θερμό χειμώνα και είναι καιρός όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο …   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου