Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Σκάνδαλο μεγατόνων από την απερχόμενη διοίκηση Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ Νέες εγκαταστάσεις στη Φυλή που … (δε) θα κλείσει

 

 



Έγιναν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ένας δυσμενέστερος -για τους ανθρώπους των κινημάτων- συσχετισμός διαμορφώνεται στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Προσχηματικές (και μη) κομματικές αντιπαραθέσεις, μαζί και οι ανέξοδες υποσχέσεις μπήκαν στο «ράφι». Τώρα, όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα από αυτά, η πολύπαθη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία «θάφτηκε» ολοκληρωτικά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε αντίθεση με άλλες φορές. Όσο λιγότερη είναι η συζήτηση και η ενημέρωση, τόσο πιο ασύδοτα -και ανώδυνα γι’ αυτόν- δρα ο «συνεταιρισμός» των εργολάβων και των πολιτικών που τους στηρίζουν.

Ουσιαστικά, έληξε η θητεία της διοίκησης Πατούλη. Τα πεπραγμένα της, στο συγκεκριμένο τομέα, αποκαλυπτικά:

·       Παρέλαβε από τη διοίκηση Δούρου έναν ακραία προβληματικό περιφερειακό σχεδιασμό -που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τυπική ισχύ- και, ταυτόχρονα, βρήκε στρωμένο το δρόμο για μια νέα επέκταση της χωματερής (ΧΥΤΑ) Φυλής, της τάξης των 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, με το πρόσχημα της μεταβατικής διαχείρισης.

·       Αξιοποίησε το «δώρο» της διοίκησης Δούρου και υλοποίησε την επέκταση του ΧΥΤΑ.

·       Αξιοποίησε, επίσης, κάθε «τρύπα» του σχεδιασμού, για να προχωρήσει ραγδαία τις ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο στο «προτεκτοράτο» των εργολάβων στην εγκατάσταση της Φυλής, αλλά σε κάθε τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων, χωρίς έλεγχο και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

·       Καλλιέργησε το έδαφος για την εισαγωγή της καύσης, ως βασικής μεθόδου διαχείρισης.

·       Αποδείχτηκε, ωστόσο, ανίκανη -ευτυχώς- να περάσει έναν ακόμη χειρότερο περιφερειακό σχεδιασμό, παρά τις υπερφίαλες διακηρύξεις των πρώτων ημερών της θητείας της.

Όσο σκανδαλώδης υπήρξε η πολιτική της απερχόμενης διοίκησης  Πατούλη (και) στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, άλλο τόσο σκανδαλώδης αποδεικνύεται και στο τέλος της, αφού:

·       Έχει δρομολογηθεί νέα επέκταση της χωματερής, χωρητικότητας πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα, γεμίζοντας κάθε σπιθαμή εδάφους και κάθε κοιλότητα μεταξύ και πάνω στα υπάρχοντα κύτταρα των προηγούμενων χωματερών (α΄ και β΄ φάσης) και της τελευταίας επέκτασης των Δούρου - Πατούλη.

·       Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων), για τουλάχιστον 20 χρόνια, δυναμικότητας 2.000 τόνων την ημέρα, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής, σε περιοχή του αποκατεστημένου (;) ΧΑΔΑ  Άνω Λιοσίων, συνολικής έκτασης 82,6 στρεμμάτων, με συνολική εκτιμώμενη αξία πάνω από 54 εκ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.

Παλιότερα, μιλώντας για τις απανωτές επεκτάσεις -και σε ύψος- της χωματερής, επινοήσαμε τον όρο «πανωσηκώματα». Τώρα, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το «ρετιρέ» των «πανωσηκωμάτων». Η  ουσία είναι πως, με τα παραπάνω, καθώς και με τη μακρά χρονική επέκταση της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και του αποτεφρωτήρα των υγειονομικών αποβλήτων, η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας και του του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) προσπαθεί να επιβάλλει την ντε φάκτο λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, για -τουλάχιστον- 20 χρόνια ακόμη.

Οι αποφάσεις αυτές είναι απαράδεκτες και πραξικοπηματικές, αφού -γι’ άλλη μια φορά- δε ρωτήθηκαν ούτε οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, ούτε οι όμοροι δήμοι, ούτε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ούτε καν το ΔΣ του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ). Συνένοχο είναι και το υπουργείο περιβάλλοντος και η κυβέρνηση, που στηρίζουν και διευκολύνουν αυτές τις επιλογές, ακυρώνοντας στη πράξη τις όποιες σκέψεις υπάρχουν για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της εγκατάστασης τα Φυλής και της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμη και η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών της εγκατάστασης της Φυλής (ΑΕΠΟ)[1], που εγκρίθηκε το 2021, έχει γίνει κουρελόχαρτο, αφού τροποποιείται συστηματικά, χωρίς δημόσια διαβούλευση κάθε φορά που οι εργολάβοι απαιτούν νέα έργα και οι διοικήσεις της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ διεκπεραιώνουν. Με τον τρόπο αυτό, το βρώμικο κύκλωμα των σκουπιδιών που κατοικοεδρεύει στον ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εργολαβικά συμφέροντα τα οποία τον λυμαίνονται για δεκαετίες, υποθηκεύει το μέλλον ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας - Αττικής.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν απολύτως τη θέση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ πως η εγκατάσταση της Φυλής πρέπει να κλείσει στο σύνολό της και να ενταχθεί σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, μαζί και η ευρύτερη περιοχή. Επιβεβαιώνεται, επίσης, η απλή αλήθεια, την οποία το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει υποστηρίξει έγκαιρα και με συνέπεια, προτού ακόμη φτάσουν τα πράγματα στο σημερινό χάλι: χωρίς την ύπαρξη άλλου μεταβατικού χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), μέχρι να αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση η μαζική ανακύκλωση, η χωματερή στη Φυλή θα επεκτείνεται διαρκώς και -όσο επεκτείνεται- θα συνεχίσει να προσελκύει νέες ρυπογόνες δραστηριότητες, για δεκάδες χρόνια ακόμη. Όσοι υποστηρίζουν με ειλικρίνεια τη θέση για οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, πρέπει να βρουν τη δύναμη να το αναγνωρίσουν και να πράξουν ανάλογα, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου καθώς και τα δημοτικά συμβούλια των όμορων δήμων να συζητήσουν επειγόντως το θέμα και να ζητήσουν, σε πρώτη φάση, την ακύρωση των έργων της νέας επέκτασης του ΧΥΤΑ και της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ.

Προειδοποιούμε, τέλος, τη νέα διοίκηση της περιφέρειας, που αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο Γενάρη, να μην επιχειρήσει να «νεκραναστήσει» το αποτυχημένο σχέδιο αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, που προσπάθησε να επιβάλλει ο κ. Πατούλης, για να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες, τις δικές του και της παράταξής του. Αν θέλουν να αλλάξουν το σχεδιασμό της διοίκησης Δούρου, ας το κάνουν αναγνωρίζοντας τα πραγματικά προβλήματα που αυτός έχει και όχι πολλαπλασιάζοντάς τα, για να γίνει αρεστή στους εργολάβους.

 

31.10.2023

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 



[1] Παρουσιάζεται ως ενιαία, παρότι εξαιρείται ο αποτεφρωτήρας και η μονάδα καύσης του βιοαερίου.

 ιστορικό μονάδας ΑΕΚΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου