Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Σε ποιους δεν αρέσει ο διάλογος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής;

 

 


Σε λίγες μέρες ανοίγουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και ο διάλογος για τα μείζονα θέματα της περιφέρειας Αττικής είναι ανύπαρκτος. Ανάμεσα στα άλλα και για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ).

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ διαβλέποντας αυτήν την εξέλιξη, προσπάθησε να συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού- στο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, εκτιμώντας ότι «εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα, καθώς υλοποιείται με τρόπο που συντηρεί, αναπαράγει και οξύνει χρόνια προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών -ιδιαίτερα αυτών της Δυτικής Αθήνας - Αττικής- και, μάλιστα, με συνεχώς αυξανόμενο κόστος για το σύνολο των κατοίκων της περιφέρειας».

Ο τρόπος που επέλεξε, ήταν η αποστολή, στους/τις υποψήφιους/ες περιφερειάρχες και τις παρατάξεις που εκπροσωπούν, ένα ερωτηματολόγιο 6 σημείων, τα οποία εστιάζουν στα πιο σημαντικά -κατά τη γνώμη του ΔΜ- ζητήματα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Επιπλέον, επιδίωξε τα συγκεκριμένα ερωτήματα να είναι διατυπωμένα με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια, ώστε και οι απαντήσεις να είναι εξίσου σαφείς και διαφωτιστικές για τους πολίτες.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ

Σε αυτό το είδος του δημόσιου διαλόγου, ανταποκρίθηκαν -δυστυχώς- μόνο τρία περιφερειακά σχήματα και, πιο συγκεκριμένα, η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην ΑΤΤΙΚΗ, η ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΑΤΤΙΚΗ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, τα οποία και ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή τους. Πρόκειται για σχήματα, τα οποία έχουν σταθεί υποστηρικτικά στις κινηματικές δράσεις, το προηγούμενο διάστημα, οπότε θεωρείται αναμενόμενη η στάση τους.

Αντίθετα, σε πολλές σκέψεις μας βάζει η στάση των άλλων παρατάξεων, οι οποίες -στην καλύτερη περίπτωση- έδειξαν να υποτιμούν την αξία και τη χρησιμότητα και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αλλά και του ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία. Φυσικά, κανενός είδους καθωσπρεπισμός δεν μας εμποδίζει να σκεφτούμε ότι, ορισμένες από τις παρατάξεις που δεν απάντησαν έχουν «κρυφή ατζέντα», την οποία δε θα ήθελαν να αποκαλύψουν προεκλογικά.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, όπως είχε δεσμευτεί, δίνει στη δημοσιότητα αυτούσιες τις απαντήσεις που έλαβε, αλλά και συγκεντρωτικά -ανά ερώτημα-, ώστε να διευκολυνθεί η σύγκριση και η αντιπαραβολή θέσεων. Οι πολίτες της Αττικής έχουν έτσι μια δυνατότητα, έστω μερική, να μάθουν τις θέσεις των παρατάξεων, να τις αντιπαραβάλουν και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Από την πλευρά μας, δε θεωρούμε σκόπιμο, ούτε και εύκολο, να επιχειρήσουμε λεπτομερή σχολιασμό των απαντήσεων  που λάβαμε, λίγες μόνο μέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές. Δεσμευόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα, αμέσως μετά τις εκλογές, με διαδικασίες πολύ πιο άμεσες και ζωντανές, μέσα από συζητήσεις, εκδηλώσεις και δράσεις. Άλλωστε, η ανικανότητα της νυν διοίκησης της περιφέρειας, υπό τον κ. Πατούλη, να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του υφιστάμενου προβληματικού περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας, υπό την κ. Δούρου, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μια αναζωπύρωση της σχετικής συζήτησης (σημ.: πρόκειται για την αναθεώρηση, που θα είχε ολοκληρωθεί στους πρώτους έξι μήνες της θητείας της διοίκησης Πατούλη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ίδιου).

Στη συζήτηση αυτή θα μπουν στο τραπέζι πολλά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά και τα εξής δύο, που έγινε προσπάθεια να εξεταστούν και μέσω της διαδικασίας των ερωτήσεων - απαντήσεων:

1.  Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να γίνει άμεσα πράξη το οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης στη Φυλή και αν σε αυτές περιλαμβάνεται η κατασκευή νέου(-ων) χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων και η λειτουργία τους για όσο χρονικό διάστημα απαιτήσει μια παράλληλη διαδικασία έντασης της προδιαλογής και ανακύκλωσης υλικών.

2.  Με ποιο περιεχόμενο και με ποιες προϋποθέσεις η αποκεντρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων θα αποδείξει την υπεροχή της -από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά-, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα της.

 

22.9.2023

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ 

 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου