Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Ο (προσωπικός) σχεδιασμός του κ. Πατούλη ... βλάπτει σοβαρά τη Δυτική Αθήνα - Αττική

Στις 18/3/2020 να είμαστε όλοι στο περιφερειακό συμβούλιο!

Η μαζική και δυναμική παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής -και όχι μόνο- στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 4ης/3/2020, υποχρέωσε τον απόντα περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, να αναδιπλωθεί και να «διαμηνύσει» ότι δέχεται να γίνει ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 18/3/2020, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί και πάλι τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής στις 18/3/2020 στο περιφερειακό συμβούλιο. Τα καταστροφικά Σχέδια του κ. Πατούλη και της Κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσουν. 


Ήταν φανερό, από την προεκλογική ακόμη περίοδο, ότι η παράταξη του κ. Πατούλη (νυν περιφερειακή διοίκηση) είχε ουσιαστική άγνοια του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής και, κατά συνέπεια, απουσία οποιουδήποτε σχεδίου δράσης. Αυτό που είχε ήταν η διαχρονική προσήλωση -όλων των διοικήσεων και όλων των κυβερνήσεων- στη διαιώνιση της λειτουργίας της Φυλής και τις ιδεολογικές εμμονές του πολιτικού της χώρου για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και την «πολυπόθητη» εισαγωγή της καύσης. Αυτό ήταν και είναι το «ευαγγέλιό» της. 

Την  κραυγαλέα απουσία θέσεων της παράταξής του ο κ. Πατούλης προσπάθησε, για μεγάλο διάστημα, να την κρύψει, ζητώντας από τις άλλες περιφερειακές παρατάξεις και τα κόμματα να πουν -αυτές/ά πρώτα (!!!)- τις δικές τους θέσεις. Διευκολύνθηκε αφάνταστα από την πολιτική της απερχόμενης διοίκησης, την οποία στήριξε στις τελευταίες της αποφάσεις και από την οποία στηρίχθηκε στις πρώτες του αποφάσεις. Το τίμημα αυτού του «αρραβώνα» αποδεικνύεται βαρύτατο, πρωτίστως για τη Δυτική Αθήνα - Αττική: δεύτερο «πανωσήκωμα» (για να αντέξει ο ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι τον Αύγουστο του 2020), διαγωνισμός για την επέκταση του ΕΜΑΚ, διαγωνισμός για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή, στήριξη της προσπάθειας της WATT ΑΕ να μετατραπεί σε μονάδα επεξεργασίας, απόφαση για λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Έχουν περάσει έξι μήνες από την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης και το περιφερειακό συμβούλιο, όπως και όλοι οι δήμοι και οι πολίτες της περιφέρειας Αττικής, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης, ούτε και έχουν κληθεί να εκφράσουν την άποψή τους, για ένα θέμα της αποκλειστικής τους ευθύνης. Τυπικά, εξελίσσεται ένας διαγωνισμός για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 373.451,83 ευρώ (!!!). Στην πράξη, ο κ. Πατούλης προχωρά, εντελώς αυθαίρετα, στην εξαγγελία ενός προσωπικού «σχεδιασμού», ο οποίος είναι μίγμα επικοινωνιακής πολιτικής, προκλητικής ενίσχυσης εργολαβικών συμφερόντων και νέων καταδικαστικών επιλογών για τη Δυτική Αθήνα - Αττική. Πιο συγκεκριμένα:

* Ανακοινώνεται ότι καταργούνται οι τρεις από τις έξι περιφερειακές μονάδες επεξεργασίας του υφιστάμενου σχεδιασμού (οι δύο του κεντρικού τομέα και αυτή της ΝΑ Αττικής). Στη θέση τους κατασκευάζονται: παράλληλα με την επέκταση του ΕΜΑΚ (300.000 τ./έτος), μια νέα θηριώδης (550.000 τ/έτος) μονάδα επεξεργασίας-καύσης στη Φυλή, μια αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας - καύσης 250.000 τ./έτος στο Σχιστό και η μονάδα επεξεργασίας του Γραμματικού 60.000 τ./έτος. Οι δύο πρώτες με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (για 25-27 χρόνια) και η τρίτη με δημόσια χρηματοδότηση. Στο νέο «σχεδιασμό» παύει να γίνεται λόγος για τους αναγκαίους νέους ΧΥΤΥ και η Φυλή παραμένει, στο διηνεκές, η μοναδική χωματερή της περιφέρειας.

* Επιχειρείται να δημιουργηθεί η (πλαστή) εντύπωση μιας κοσμογονίας στον τομέα της ανακύκλωσης και στον τομέα της προδιαλογής αποβλήτων, με επιλογές επιπόλαιες και επιφανειακές, ανίκανες να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Το αντίθετο, θα δυσφημίσουν ακόμη περισσότερο την ανακύκλωση και την προδιαλογή οργανικών, πριμοδοτώντας την επεξεργασία των σύμμεικτων και την καύση. Ιδού, με ποιες πολιτικές υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο ο κ. Πατούλης: τοποθετώντας 1.000 «σπιτάκια» ανακύκλωσης, τοποθετώντας 10.000 κάδους ανακύκλωσης (δίπλα στους 45.000 μπλε), που θα συλλέγει μεταφέρει και ανακυκλώνει ένα άλλο σύστημα ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας 60 οχήματα κινητής ανακύκλωσης, τοποθετώντας 10.000 καφέ κάδους προδιαλεγμένων οργανικών (χωρίς καμία συνεννόηση με τους δήμους και στοιχειώδη ενημέρωση των πολιτών) και με 80 οχήματα συλλογής και μεταφοράς (φυσικά στο ΕΜΑΚ Φυλής) των προδιαλεγμένων οργανικών. Με άλλα λόγια, το «Βατερλώ» της ανακύκλωσης και της προδιαλογής.

* Τα παραπάνω αποσπασματικά και, κυρίως, επικοινωνιακά μέτρα εξυπηρετούν και κάτι ακόμη: την προκλητική πριμοδότηση ενός αναξιόπιστου και αδιαφανούς ιδιωτικού συστήματος «εναλλακτικής διαχείρισης», αυτού της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω εξοπλισμού («σπιτάκια» ανακύκλωσης, κάδοι, οχήματα) και των εργασιών (συλλογή, μεταφορά, ανακύκλωση) αφορούν τη συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας η υποστήριξη ξεκινά από πιο ψηλά, δηλαδή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, παρόντα στις τελετές εγκαινίων και της πιο ασήμαντης δραστηριότητας της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ». Μιας εταιρείας που δε διαθέτει προσωπικό, οχήματα και κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης υλικών (ΚΔΑΥ). Δε μας διαφεύγει ότι με τις επιλογές αυτές ανοίγει ο δρόμος για ορμητική είσοδο των ιδιωτών και στον τομέα της συλλογής και μεταφοράς αστικών αποβλήτων.

Θεωρούμε αδιανόητο ότι όλα αυτά γίνονται, παραβιάζοντας ακόμη και τη τυπική νομιμότητα, χωρίς, δηλαδή, συγκεκριμένο σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, χωρίς την προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και απόφαση του ίδιου του περιφερειακού συμβουλίου. Είναι θέμα αξιοπρέπειας του περιφερειακού συμβουλίου να απαιτήσει την τήρηση της νομιμότητας και την ακύρωση όλων των επιλογών που προωθούνται ερήμην του.

Σε ότι αφορά εμάς, τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τις τραγικές συνέπειες της οποίας ξανάφεραν στην επιφάνεια οι, σκόπιμα, καταχωνιασμένες μελέτες του δήμου Φυλής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, που σημαίνει:
- Καμία επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, ακύρωση των διαγωνισμών για επέκταση του ΕΜΑΚ και για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή
- Καμία νέα δραστηριότητα στη Φυλή, ακύρωση του σχεδίου για νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης
- Απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων
- Απομάκρυνση της μονάδας της WATT ΑΕ
* Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων»
* Άμεση δρομολόγηση της κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων
* Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003 (άρθρο 33), κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική

4.3.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου