Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Παράνομη και καταχρηστική η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή


Τη Δευτέρα 23/3/2020, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απευθύνθηκε με επιστολή του στον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλη, με αντικείμενο την παράνομη και καταχρηστική κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή και το αίτημα για την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων και διαδικασιών. Προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών και του αιτήματός του, συνόδευσε την επιστολή με συμπληρωματικό αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του.


Ίσως, σε κάποιους/ες, να φαίνεται παράταιρη η ανακίνηση ζητημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, την ώρα που όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια υγειονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, αντίθετα, πιστεύει πως (και) αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται θεμάτων της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής.

Οι πρόσφατες εφιαλτικές αποκαλύψεις για τη χρόνια ρύπανση και τις βλάβες στη υγεία, που προκαλεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους που δημιουργεί η επιλογή να κατασκευαστούν νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή. Με τη νέα παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, εκτός από τις αναμενόμενες συνέπειες, αναδεικνύεται και ο παράνομος και καταχρηστικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης επιλογής. Στο κείμενο που συνοδεύει την επιστολή, παρατίθενται επτά σοβαροί λόγοι, που τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό και τεκμηριώνουν βάσιμα την απαίτηση:
·   να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες κατασκευής νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή
·   να ακυρωθούν οι αποφάσεις 248/2019 και 94/2020 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ
· να ακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη “Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων”
·  να παρουσιάσει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τις ολοκληρωμένες θέσεις της για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής και να τις θέσει σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, στο ΔΣ της ΠΕΔ Αττικής και στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ
·    να αναληφθεί υποχρέωση οργάνωσης δημόσιας διαβούλευσης, πριν ακόμη από την έναρξη των τυπικών διαδικασιών αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου