Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΕΔΣΝΑ: σύνδεσμος αυτοδιοικητικών ή εξυπηρέτησης εργολάβων;



Ελάχιστες μέρες μετά την απόφαση 94/13.3.2020 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, για την κατασκευή -με συνοπτικές διαδικασίες- νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή … το θαύμα έγινε! Παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, του Δήμου Πετρούπολης, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων,  πολιτικών φορέων κ.ά., η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ανέθεσε (απόφαση 111/24.3.2020) την υλοποίηση του έργου στην «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - W.A.T.T A.E.», έναντι του ποσού των 4.534.749,99 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.  


Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να δικαιολογήσει την παράνομη και απαράδεκτη απόφασή της, επικαλείται τις καθυστερήσεις που υπάρχουν -λόγω δικαστικών προσφυγών- στο μεγάλο διαγωνισμό για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή (στα χαρτιά, «για τη μεταβατική διαχείριση»), που αποφάσισε η διοίκηση της κ. Δούρου -με την εγκληματική απόφαση (248/1.8.2019) της ΕΕ- και υλοποιεί με ζήλο η νέα διοίκηση του κ. Πατούλη. 

Φυσικά, το επιτελείο του ΕΔΣΝΑ (μέλη της ΕΕ, νομικοί σύμβουλοι, διευθυντές κ.λπ.) γνώριζε εκ των προτέρων πως θα υπάρξουν προσφυγές από τα εργολαβικά σχήματα που θα αποκλείονταν από τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα. Γνώριζαν, δηλαδή, ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και τις «αξιοποίησαν»,  κατάλληλα, προκειμένου να κάνουν και νέο διαγωνισμό για νέο ΧΥΤΑ, με απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και με συνοπτικές διαδικασίες. Ένα ΧΥΤΑ, του οποίου δεν αποκαλύπτεται καν ο χώρος στον οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί! Για πολλοστή φορά, ο ΕΔΣΝΑ επικαλείται τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής και τον κίνδυνο της κρίσης των σκουπιδιών, προκειμένου να γίνουν νέες επεκτάσεις και νέα κύτταρα στην ΟΕΔΑ Φυλής, δημιουργώντας τετελεσμένα και στρώνοντας το έδαφος για τη συνέχιση της λειτουργίας της στο διηνεκές.

Κατά διαβολική σύμπτωση, όλους αυτούς τους ειδικούς διαγωνισμούς τους έχουν κερδίσει εργολαβικά σχήματα με «κορμό» την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, που διαχειρίζεται, επίσης, το ΕΜΑΚ, τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, τη μονάδα επεξεργασίας βιοαερίου και τις περισσότερες δραστηριότητες στο «μέτωπο» της ταφής των σκουπιδιών, που την αναδεικνύουν στο πραγματικό «αφεντικό» της -κατά τα άλλα- δημόσιας υποδομής διαχείρισης αποβλήτων στη Φυλή.

Όλοι αντιλαμβάνονται πως η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση. Είναι η ίδια μας η εμπειρία που μας πείθει ότι στον ΕΔΣΝΑ υπάρχουν αθέατοι μηχανισμοί που λειτουργούν σε όφελος των συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων. Το αποτέλεσμα είναι ο ΕΔΣΝΑ να έχει μετατραπεί, από σύνδεσμος αυτοδιοικητικών, σε σύνδεσμο εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων. Οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον ΕΔΣΝΑ, τα οποία αντί να αξιοποιηθούν για τη ριζική αλλαγή του παρωχημένου συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων, καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων. Ιδιαίτερα, οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας - Αττικής και πληρώνουν στον ΕΔΣΝΑ και υφίστανται για δεκαετίες τις συνέπειες της «φιλοξενίας» των σκουπιδιών όλης της περιφέρειας Αττικής. «Και κερατάδες και δαρμένοι», που λέει η λαϊκή ρήση. 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την απόφαση του ΕΔΣΝΑ ως παράνομη και καταχρηστική. Στη σχετική παρέμβασή του, παρατίθενται επτά σοβαροί λόγοι, που στοιχειοθετούν την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για τις εσωτερικές επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής και -πολύ περισσότερο- για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι παράνομες και καταχρηστικές και τεκμηριώνουν βάσιμα την απαίτηση:
·       να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες κατασκευής νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή
·       να ακυρωθούν οι αποφάσεις 248/2019, 94/2020 και 111/2020 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ
·       να ακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη “Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων”
·       να παρουσιάσει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τις ολοκληρωμένες θέσεις της για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής και να τις θέσει σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, στο ΔΣ της ΠΕΔ Αττικής και στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ
·       να αναληφθεί υποχρέωση οργάνωσης δημόσιας διαβούλευσης, πριν ακόμη από την έναρξη των τυπικών διαδικασιών αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής

31.3.2020

ΥΓ
1. Μια άλλη σύμπτωση που πρέπει να καταγραφεί είναι η απουσία των νυν και πρώην δημάρχων Φυλής κ. Παππού και Μπουραΐμη, τόσο από την πρώτη επίμαχη συνεδρίαση της ΕΕ, στις 13/3/2020, όσο και από τη δεύτερη, στις 24/3/2020, η οποία « έλαβε χώρα δια περιφοράς, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής». Νομίζουν ότι με τέτοια τερτίπια θα συγκαλύψουν τη συνευθύνη τους γι’ αυτές τις καταδικαστικές –για τη Δυτική Αθήνα - Αττική- αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.
2. Σε ότι αφορά κάποια -άφωνα απέναντι στους εργολάβους- «άνθη» του εργοδοτικού - εργολαβικού συνδικαλισμού, που όψιμα άρχισαν να ολοφύρονται για τον κίνδυνο απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΔΣΝΑ, μόνο μια κουβέντα αξίζει: άξιος ο μισθός σας! 


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου