Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



Αξιότιμα μέλη των δημοτικών συμβουλίων,

στις 20/10/2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Δήμος Φυλής υπέγραψε  σύμβαση παραχώρησης με τον (τότε) ΕΣΔΚΝΑ, που αφορούσε έκταση 1.000  (500 + 500) στρεμμάτων, σε εφαρμογή της υπ αριθμ. 95/26.7.2004  απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φυλής, προκειμένου να επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής. Η σύμβαση είχε 20ετή διάρκεια, ειδικότερα την περίοδο 2004 - 2024.

Είχε προηγηθεί -πολλά χρόνια νωρίτερα, στις 14.6.1991- η αποδοχή, από το δημοτικό συμβούλιο Άνω Λιοσίων, της πρότασης του ΕΣΔΚΝΑ να δέχεται η τότε ανεξέλεγκτη χωματερή (ΧΑΔΑ) των Άνω Λιοσίων τα σκουπίδια που πήγαιναν στην αντίστοιχη χωματερή (ΧΑΔΑ) του Σχιστού στο Σκαραμαγκά, με τον όρο ότι η χωματερή θα κλείσει σε 5 χρόνια και θα αποκατασταθεί ο χώρος.  

Αντί να κλείσει η παλιά χωματερή σε 5 χρόνια, προστέθηκαν σταδιακά -ακριβώς δίπλα- οι παρακάτω εγκαταστάσεις:

·       Το 1997, η νέα χωματερή (ΧΥΤΑ, πλέον) των Άνω Λιοσίων.

·       Το 1997 - 2002 ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων (ΕΑΥΜ), δραστηριότητα άσχετη με την εγκατάσταση, που αφορά αστικά απόβλητα μόνο.

·       το 1997 - 2010, το  εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης  (ΕΜΑΚ), που πέρασε από «χίλια κύματα» και ολοκληρώθηκε με 5πλάσιο κόστος, από αυτό του αρχικού προϋπολογισμού.

·       Το 1999 - 2001, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την καύση του συλλεγόμενου βιοαερίου της χωματερής.

·       Το 2003 - 2005, η νέα χωματερή (ΧΥΤΑ) Φυλής, στην έκταση που παραχωρήθηκε το 2004 από το Δήμο Φυλής, που έχει δεχτεί πάμπολλες «εσωτερικές» επεκτάσεις, μέχρι σήμερα.

·       Το 2006 το ΚΔΑΥ, της ιδιωτικής εταιρείας ΕΠΑΝΑ του ομίλου Μπόμπολα (μετά WATT, τώρα Geocycle της LAFARGE), με την 11/2003 σκανδαλώδη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Φυλής, μέσα στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων, δηλαδή σε μια περιοχή που είχε αποκλειστικό σκοπό τη δημόσια διαχείριση των ΑΣΑ της Αττικής.

·       Τεράστιες μονάδες επεξεργασίας των στραγγισμάτων των χωματερών (ΜΕΣ).

Μόνο τα τελευταία 35 χρόνια, που η εγκατάσταση της Φυλής δέχεται το σύνολο των Αστικών Αποβλήτων του νομού Αττικής, υπολογίζεται πως έχει δεχτεί πάνω από 70.000.000 τόνους σκουπιδιών, των οποίων ένα ελάχιστο μόνο ποσοστό αντιστοιχεί στους δήμους της Δυτικής Αθήνας - Αττικής. Σήμερα, η εγκατάσταση της Φυλής θεωρείται η μεγαλύτερη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες  στον πλανήτη.

Οι αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία της εγκατάστασης στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον,  καθώς και στην υγεία του πληθυσμού, δεν αμφισβητούνται πλέον από κανένα. Σε έρευνες  που έχουν  δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά επιδημιολογίας, μελετήθηκαν στοιχεία για την υγεία των ανθρώπων που ζουν σε απόσταση έως πέντε χιλιόμετρα  από χωματερές και διαπιστώθηκαν αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο αερομεταφερόμενος κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την περίοδο 1999 - 2015  σημειώθηκε τρομακτική αύξηση των θανάτων από νεοπλασματικές ασθένειες, που έφτασε το  31,7 %, στις περιοχές γύρω από την εγκατάσταση στη Φυλή, ενώ ή αύξηση σε όλη την Περιφέρεια Αττικής ήταν 10,1%.  Άγνωστες, αν και πιθανολογούμενες, είναι οι συνέπειες στην υγεία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, το -από το 2014- πόρισμα της Επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζει την εγκατάσταση στη Φυλή ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις 3 επόμενες γενιές».

 

Αξιότιμα μέλη των δημοτικών συμβουλίων,

δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η εγκατάσταση στη Φυλή αποτελεί μια κολοσσιαίων διαστάσεων υγειονομική βόμβα, που αποτελεί μόνιμη απειλή για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής και για όσους/ες εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Παρά ταύτα, αντί να σχεδιάζεται το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής:

·       Υλοποιούνται διαδοχικές επεκτάσεις της χωματερής, με πιο πρόσφατη την προετοιμασία νέου χώρου ταφής, όγκου τουλάχιστον 10 εκ. κυβικών μέτρων.

·       Υλοποιείται η επέκταση - «εκσυγχρονισμός» του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ).

·       Ανανεώθηκε για 20 χρόνια η λειτουργία του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων.

·       Εξελίσσεται διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία νέου  εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του κεντρικού τομέα Αθηνών.

 

Με τον τρόπο αυτό, διαιωνίζεται ο περιβαλλοντικός ρατσισμός, σε βάρος των πολιτών ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας - Αττικής. Ως εκ τούτου, η  εγκατάσταση στη Φυλή  δεν είναι  ένα τοπικό πρόβλημα, που αφορά μόνο το δήμο που «φιλοξενεί» την εγκατάσταση, αλλά  ένα υψίστης σημασίας διαδημοτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φυλής,  αλλά και  τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, να λάβουν αποφάσεις, προκειμένου να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση από κάθε νέο σχεδιασμό ή αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, να μην υπάρξει καμιά νέα επέκταση, να απομακρυνθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή.

 

Η υπογραφή μιας νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του δήμου Φυλής και του ΕΔΣΝΑ θα είναι καταστροφική για το σύνολο των δήμων της δυτικής  πλευράς της Αττικής .

 

23.6.2024

 

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου