Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

5 βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό περιβάλλοντος για τη δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ Φυλής .

 


Ερώτηση Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Η λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής προξενεί τεράστια προβλήματα στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων στους Δήμους Φυλής, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού».

Κάθε Πολιτεία που ισχυρίζεται ότι πράττει τα μέγιστα για την προστασία και ανάπτυξη των ανθρώπων της και για τη διασφάλιση της ισορροπίας του οικοσυστήματος, οφείλει να διαθέτει μια στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων που διατηρεί τους φυσικούς πόρους, δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και προστατεύει το περιβάλλον.

 Δυστυχώς, σύμφωνα με αιτιάσεις των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, αλλά και στη Φυλή, την Πετρούπολη, το Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους, η λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής δεν φαίνεται να υλοποιεί τους ανωτέρω γενικούς στόχους.

 Συγκεκριμένα, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν υπάρχει έντονη δυσοσμία που προέρχεται από την ΟΕΔΑ Φυλής, για την οποία οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν ενημερωθεί σχετικά στο παρελθόν.

Ενημέρωση έχουν λάβει επίσης ο Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, το αρμόδιο Υπουργείο, ο Περιφερειάρχης Αττικής και όλες οι αρμόδιες αρχές. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, καθώς πέραν της δυσάρεστης οσμής και των επιπτώσεων που αυτή επιφέρει στην κοινωνική και οικονομική ζωή των περιοχών, με αποτέλεσμα μια σταδιακή υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, πολλοί κάτοικοι αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας (δυσφορία, προβλήματα στο αναπνευστικό κτλ), τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν το προφίλ μελλοντικών ασθενών.

 Η συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 ορίζει τόσο τα περί ευθύνης του κράτους όσο και το δικαίωμα του καθενός στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Και με βάση την Οδηγία 2008/98/ΕΚ, στο άρθρο 13 προβλέπεται ότι: Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, και ιδίως: β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές. Το πλαίσιο αυτό δεν αφήνει περιθώρια απουσίας κρατικής παρέμβασης αναφορικά με το ζήτημα που θέτουν οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών.

 Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

● Ποιες ενέργειες έχουν διεξάγει οι αρμόδιοι φορείς αναφορικά με την ταυτοποίηση, τη σύσταση και τη δυνητική επικινδυνότητα των οσμών και ποιο το πλάνο αντιμετώπισης αυτού του καίριου προβλήματος;

● Έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατη επίσκεψη των επιθεωρητών περιβάλλοντος στην ΟΕΔΑ Φυλής και αν ναι, τι διαπιστώθηκε για τη λειτουργία της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου

Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου

Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος

Χουσείν Ζεϊμπέκ

Μερόπη Τζούφη

Θεανώ Φωτίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου