Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή και καύση απορριμμάτων στην Αττική! Δελτίο τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μ. Γραφάκο.

Μετά την επιστολή του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στους  πολιτικούς αρχηγούς  με θέμα : «Ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις στη Δυτική Αθήνα – Αττική, από την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής, στην εγκατάσταση στη Φυλή, καθώς και για την σχεδιαζόμενη επέκτασή της» ΕΔΩ   πραγματοποιήθηκε η  συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  με τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης  Γ.Γ  Συντονισμού και Διαχείρισης κ. Μανώλη Γραφάκο .

Η αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ εξέφρασε  στον κ. Γραφάκο την κατηγορηματική της αντίθεση  στις  αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ που αφορούν  τη νέα θηριώδη χωματερή των 10 εκ. κυβικών μέτρων στην Φυλή,  καθώς και την κατασκευή  της  μονάδας  επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) δυναμικότητας 2.000  κυβικών μέτρων σε ημερήσια βάση για 20 χρόνια.  

Ο κ. Γραφάκος  δήλωσε πως δεν ήταν ενημερωμένος για τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ αλλά  πως έτσι και αλλιώς ο ΧΥΤΑ Φυλής θα παραμείνει  στη σημερινή του  μορφή τουλάχιστον ως το 2028 μέχρι να μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή και μετά θα δέχεται πολύ μικρότερες ποσότητες .

Ο κ. Γραφάκος  ενημέρωσε πως  με την ολοκλήρωση  των   διαγωνισμών  για την κατασκευή δυο  (2) μονάδων επεξεργασίας στο Σχιστό και στη Φυλή   σε συνδυασμό  με την επιβολή του τέλους ταφής  και  την  κατασκευή μονάδας ή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) απορριμμάτων στην Αττική  από τον ιδιωτικό τομέα,  θα μειωθούν  κατά πολύ τα σκουπίδια που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Στα πλαίσια αυτά θα αναθεωρηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής,   προκειμένου να ενσωματωθούν  οι προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για την ενεργειακή αξιοποίηση (καύση).

Έτσι επιβεβαιώθηκαν απολύτως οι  προβλέψεις  του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για τις προθέσεις της κυβέρνησης  και του ΕΔΣΝΑ  για  την εσαεί  λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής  , την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας στη Φυλή και την εφιαλτική προοπτική της καύσης των απορριμμάτων στην Αττική.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επανέλαβε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης τη θέση του:  

·       Να διακοπούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, που αποσκοπούν στην επέκταση της εγκατάστασης στη Φυλή,

·       Να δρομολογηθεί το άμεσο και οριστικό κλείσιμό της και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

·       Να προταχθεί, αντί των κερδοσκοπικών σχεδιασμών, η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών.

Αθήνα 16/1/2024

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

ιστολόγιο: oxixytafilis.blogspot.com

f/b: Δυτικό Μέτωπο

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου