Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Επιστολές του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για τον ΧΥΤΑ Φυλής στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων

 


Με αφορμή την  απόφαση  του ΕΔΣΝΑ ( ειδικού διαβαθμικού συνδέσμου νομού Αττικής) το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με την οποία τους ενημερώνει  για  τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις στη Δυτική Αθήνα – Αττική, από την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής, στην εγκατάσταση στη Φυλή, καθώς και για την σχεδιαζόμενη επέκτασή της και ζητά συνάντηση μαζί τους.

 

                                             Αθήνα, 11.12.2023


Προς

Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη

Μέγαρο Μαξίμου

ΘΕΜΑ:

Ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις στη Δυτική Αθήνα – Αττική, από την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής, στην εγκατάσταση στη Φυλή, καθώς και για την σχεδιαζόμενη επέκτασή της.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,  

με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε:

·       να σας εκθέσουμε τα διαχρονικά περιβαλλοντικά προβλήματα και τους μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, ως αποτέλεσμα και εξ αιτίας της πολύχρονης λειτουργίας της θηριώδους εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή,

·       να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τη σχεδιαζόμενη επέκτασή της,

·       να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή σας, για την υλοποίηση μιας ριζικά διαφορετικής -διαρκούς και βιώσιμης- πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής, που θα χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη δέουσα κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

 

Ειδικότερα, σας ενημερώνουμε ότι η εγκατάσταση στη Φυλή:

·       «Υποδέχεται» το σύνολο, σχεδόν, των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) της περιφέρειας Αττικής, εκ των οποίων ελάχιστο μόνο ποσοστό αντιστοιχεί στους δήμους της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, εξ αιτίας (και) των ισχνότατων επιδόσεων στην ανακύκλωση και στην ανάκτηση χρήσιμων υλικών.

·       Περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση το χώρο ταφής, ίσως τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960 και στην οποία κάθε χρόνο θάβονται εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, σε ποσοστό πάνω από το 80% του συνόλου των ΑΣΑ της περιφέρειας Αττικής.

·       Περιλαμβάνει, επίσης, τον αποτεφρωτήρα των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας, εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μονάδα καύσης βιοαερίου και τεράστιες μονάδες επεξεργασίας των στραγγισμάτων των σκουπιδιών που θάβονται.

·       Αποτελεί «πόλο έλξης» εκατοντάδων άλλων παράνομων ή ημι-νόμιμων δραστηριοτήτων στον περίγυρό τους, με αντικείμενο μια αμφιλεγόμενη διαχείριση διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων, συνέπεια της οποίας είναι μεγάλος αριθμός πυρκαγιών -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- προκαλώντας την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα άκρως επικίνδυνων και τοξικών αερίων.

Πρόκειται, χωρίς ίχνος υπερβολής, για υγειονομική βόμβα, που αποτελεί μόνιμη απειλή για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής και όσους/ες εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την περίοδο 1999 - 2015  σημειώθηκε τρομακτική αύξηση των θανάτων από νεοπλασματικές ασθένειες, που έφτασε το  31,7 %, στις περιοχές γύρω από την εγκατάσταση στη Φυλή, ενώ ή αύξηση σε όλη την Περιφέρεια Αττικής ήταν 10,1%.  Άγνωστες, αν και πιθανολογούμενες, είναι οι συνέπειες στην υγεία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, το -από το 2014- πόρισμα της Επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζει την εγκατάσταση στη Φυλή: «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις 3 επόμενες γενιές».

Με βάση τα παραπάνω, νιώθουμε τεράστια απογοήτευση και θυμό, για το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην εισακούεται το δίκαιο αίτημά μας για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή και περιβαλλοντική αποκατάσταση και για το ότι εισπράττουμε την εγκατάλειψη και έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό. Όλα αυτά τα συναισθήματα ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται, όταν -αντί για το κλείσιμο της εγκατάστασης- διαπιστώνουμε τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την επέκτασης της συγκεκριμένης εγκατάστασης !!! Πιο συγκεκριμένα:

·       Υλοποιούνται διαδοχικές επεκτάσεις της χωματερής, με πιο πρόσφατη την προετοιμασία νέου χώρου ταφής, όγκου τουλάχιστον 10 εκ. κυβικών μέτρων.

·       Υλοποιείται η επέκταση – «εκσυγχρονισμός» του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

·       Ανανεώθηκε η λειτουργία του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων.

·       Εξελίσσεται διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία νέου  εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

·       Δρομολογήθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

·       Αντί της ευρείας στήριξης της ανακύκλωσης και της προδιαλογής των βιοαποβλήτων, προωθείται η καύση, η οποία συντηρεί τα σύμμεικτα απόβλητα και δημιουργεί νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας έχει υπέρτατη αξία και οι ζωές μας έχουν ίση αξία με τις ζωές των πολιτών της υπόλοιπης Αττικής και επειδή δεν αντέχουμε άλλο να αποτελούμε τα διαχρονικά θύματα ενός αντιπεριβαλλοντικού και αντικοινωνικού τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου:

·       Να διακοπούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, που αποσκοπούν στην επέκταση της εγκατάστασης στη Φυλή,

·       Να δρομολογηθεί το άμεσο και οριστικό κλείσιμό της και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

·       Να προταχθεί, αντί των κερδοσκοπικών σχεδιασμών, η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών.

Με τιμή

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

ιστολόγιο: oxixytafilis.blogspot.com

f/b: Δυτικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου