Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Η απόφαση για νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη. Θα μας βρείτε απέναντι σας.

 

 


Επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ν. Χαρδαλιά σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατασκευή νέου χώρου υγειονομικής ταφής στην εγκατάσταση της Φυλής

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη  ,

 Ασφαλώς γνωρίζετε πως η απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τις υπηρεσίες   «συμβούλου υποστήριξης για εξεύρεση & προετοιμασία νέου χώρου ταφής" στις υφιστάμενες υποδομές στη Φυλή.

Η απόφαση αυτή  είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη. Ο προκάτοχος σας κ. Πατούλης είχε διαβεβαιώσει κατ επανάληψη πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα πάψει να δέχεται σκουπίδια στο 2025.

Πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας  επιθυμούμε  να σας προειδοποιήσουμε πως θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέος χώρος ταφής στην εγκατάσταση της Φυλής.

Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, το -από το 2014- πόρισμα της Επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζει την εγκατάσταση στη Φυλή: «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις 3 επόμενες γενιές». Ο προκάτοχος σας κ. Πατούλης το 2019 είχε χαρακτηρίσει τον ΧΥΤΑ Φυλής ως  «μεγάλο έγκλημα για το περιβάλλον» και ο  πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης στις 16.4.2019 σε επίσκεψή του στην εγκατάσταση,  είχε χαρακτηρίσει τον ΧΥΤΑ Φυλής ως «υγειονομική βόμβα».

Είναι τουλάχιστον παράδοξο η επίσημες αρχές στη χώρα μας και στην ευρωπαϊκή ένωση να κάνουν δημόσια τέτοιους χαρακτηρισμούς και ο αρμόδιος φορέας να σχεδιάζει  νέο θηριώδη ΧΥΤΑ στην εγκατάσταση της Φυλής .

Αυτή η απόφαση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και διαιωνίζει τον ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό που βιώνουν για δεκαετίες οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής.

Κύριε Περιφερειάρχη

Σας προειδοποιούμε πως αν επιχειρήσετε νε υλοποιήσετε την απαράδεκτη απόφαση της απερχόμενης διοίκησης του ΕΔΣΝΑ θα μας βρείτε απέναντι σας.

 Επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας έχει υπέρτατη αξία και οι ζωές μας έχουν ίση αξία με τις ζωές των πολιτών της υπόλοιπης Αττικής και επειδή δεν αντέχουμε άλλο να αποτελούμε τα διαχρονικά θύματα ενός αντιπεριβαλλοντικού και αντικοινωνικού τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου:

·       Να διακοπούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, που αποσκοπούν στην επέκταση της εγκατάστασης στη Φυλή,

·       Να δρομολογηθεί το άμεσο και οριστικό κλείσιμό της και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

·       Να προταχθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ του 2016  για  αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών.

Με τιμή

20/12/2023

                                                                    

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

ιστολόγιο: oxixytafilis.blogspot.com

f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου