Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Να αποσυρθεί το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

 



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Να αποσυρθεί το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή  Δευτέρα  20/3/2023, ώρα 4:30 μ.μ.

Ενώ η χώρα συγκλονίζεται από το δυστύχημα των Τεμπών που απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με το νσχ. η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διευρύνεται το αντικείμενο της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

«Ρυθμιστικές Αρχές» στην υπηρεσία της αγοραίας απορρύθμισης

Οι «Ρυθμιστικές Αρχές» δημιουργούνται για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εμπορευματοποιηθεί και λειτουργούν με όρους αγοράς. Η εμπειρία από τη λειτουργία των υφιστάμενων αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δείχνει ότι κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η απουσία προσπελασιμότητας στις εσωτερικές διαδικασία λήψης αποφάσεων, ακόμη και στις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό των αρχών. Η υφιστάμενη ΡΑΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαίρετης λειτουργίας ενός μη ελεγχόμενου υπεροργάνου, συνεπώς η επέκταση του αντικειμένου της στο νερό και στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι άκρως ανησυχητική.

Η ΡΑΕ όχι μόνον δεν παρενέβη για τον εξορθολογισμό των στρεβλώσεων της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αντίθετα διευκόλυνε μια φρενίτιδα ενεργειακών επενδύσεων που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες, το κόστος των οποίων επιβαρύνθηκε ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και η μόνη χώρα όπου εφαρμόστηκε ανοικτά και στη συνέχεια καλυμμένα η ληστρική «ρήτρα αναπροσαρμογής».

 

Με τι σκοπό μπαίνουν τα αστικά απόβλητα στη ΡΑΕ 

Μέχρι στιγμής ο τομέας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων έχει πλήρως υποταχθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όσον αφορά τα στάδια  επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που ακολουθούν το στάδιο της αποκομιδής. Τα συμφέροντα αυτά έχουν επιβάλλει την διαιώνιση του μοντέλου της διατήρησης τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται σε φαραωνικού τύπου συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις. Εμβληματικό παράδειγμα είναι οι εγκαταστάσεις στη Φυλή που εδώ και μισό αιώνα υποδέχονται πάνω από το 95% των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Όπως δείχνουν μελέτες και μετρήσεις τοξικοί ρύποι διοχετεύονται στα νερά, το έδαφος, τον αέρα σε ποσοστά ακόμα και δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής – Αθήνας – Πειραιά. Η Περιφερειακή Αρχή δεν τολμά να δημοσιοποιήσει το  νέο Περιφερειακό Σχέδιο γιατί όπως όλα δείχνουν όχι μόνον δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της χωματερής στη Φυλής, αλλά νέα επέκταση συνοδευόμενη και από   εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της υγείας, της ζωής, του περιβάλλοντος.

Παράλληλα η πλήρης παράδοση της ανακύκλωσης στα ιδιωτικά συμφέροντα που λειτουργούν με τον μανδύα των «Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης» είναι η κύρια αιτία του πανευρωπαϊκού ρεκόρ χαμηλών επιδόσεων (κάτω από 5% στην Αττική).

Το μόνο κομμάτι που ακόμα παραμένει στο δημόσιο έλεγχο (στους Δήμους), παρά τις διαρκείς πιέσεις ιδιωτικοποίησης του, είναι αυτό που αφορά την υπηρεσία αποκομιδής και την διαχείριση της τελικής τιμολόγησης και είσπραξης από τους πολίτες. Αυτό ακριβώς το κομμάτι στοχεύουν να «απελευθερώσουν» με την ένταξη στη ΡΑΕ προκειμένου να μπορούν να φορτώσουν πιο εύκολα το υπέρογκο κόστος των νέων εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ στους πολίτες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων όταν δεν συμμορφώνονται στους κανόνες τιμολόγησης που θα θεσπίζει η διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή με εντελώς αδιαφανή και ανεξέλεγκτο τρόπο.    

 

Θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες διαχείρισης αστικών αποβλήτων;

Είναι χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας ότι -παρά το γεγονός ότι μπαίνουν κάποια ποιοτικά κριτήρια στον άνωθεν έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής- δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά στο εθνικό, στα περιφερειακά και τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. Αυτό που ενδιαφέρει, προφανώς, δεν είναι το αν γίνεται με το -περιβαλλοντικά και κοινωνικά- σωστό τρόπο η διαχείριση των αποβλήτων, αλλά το αν γίνεται με οικονομικά επωφελή τρόπο (για τους ιδιώτες που επιδιώκεται να μπουν στο παιχνίδι). Επιπλέον η πλήρης υπαγωγή της διαχείρισης απορριμμάτων θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στους Δήμους.

 

Για αυτό μαζί με όλους του φορείς που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης αποβλήτων απαιτούμε την απόρριψη του πολυνομοσχεδιου του ΥΠΕΝ

 ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/3/2023, ΩΡΑ 4:30 ΜΜ

 

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου