Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Θα αποδοθεί περιβαλλοντική δικαιοσύνη; Η Ολομέλεια του ΣτΕ εξετάζει, στις 1/2/2023, την αίτηση ακύρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της επέκτασης της εγκατάστασης της Φυλής


 

Ενάμιση χρόνο μετά την ημέρα κατάθεσής της, η ομαδική αίτηση ακύρωσης της απόφασης, με την οποία αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η τελευταίας μεγάλη επέκτασης της εγκατάστασης διαχείρισης σκουπιδιών στη Φυλή, θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2023, μαζί με την αντίστοιχη προσφυγή του Δήμου Πετρούπολης.


Με την προσφυγή των 50 πολιτών της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, αποδομούνται και νομικά οι βασικότεροι από τους ισχυρισμούς της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), δηλαδή η βασική επιχειρηματολογία του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Στην αίτηση ακύρωσης τίθενται και νομικά ζητήματα που αφορούν  στην ερμηνεία σειράς οδηγιών της ΕΕ.

Το γεγονός ότι η υπόθεση αποφασίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ευκολία με την οποία οι υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ εκδίδουν τις αποφάσεις τους, ενδίδοντας στις αδιαμφισβήτητες πολιτικές πιέσεις και στις απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων που τις υπαγορεύουν. Η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νομικά διάτρητη και το γεγονός αυτό θα μας επέτρεπε να είμαστε αισιόδοξοι για την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ωστόσο, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις μπορούν να κλείσουν, μόνο, με αποφάσεις δικαστηρίων και με ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων.

Το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.

Στην εγκατάσταση της Φυλής, κάθε μέρα που περνά, συντελούνται περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα. Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι κανονισμοί ασφαλείας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Κουκουλώνονται περιβαλλοντικά εγκλήματα, για να μη μάθουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας - Αττικής τι συμβαίνει δίπλα στα σπίτια τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κρατήρα της λυματολάσπης, που ήταν ανοιχτός για είκοσι (20) ολόκληρα χρόνια, με τον οποίο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εδέησαν να ασχοληθούν, μόνο μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ζητώντας από τον ΕΔΣΝΑ να αποκατασταθεί ο χώρος. Μιλάμε για ένα ανοιχτό κρατήρα διαμέτρου 450 μέτρων, με εκτιμώμενο βάθος περίπου 35 μέτρων, στον οποίο έχουν εναποτεθεί 150.000 κυβικά μέτρα λυματολάσπης, χωρίς καμία στεγάνωση του εδάφους!

Τώρα, μετά από είκοσι χρόνια, υποχρεώθηκαν να κάνουν σκανδαλωδώς πανάκριβους διαγωνισμούς, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ για μελέτες, που σκοπό έχουν να προσδιορίσουν την ποιοτική και ποσοτική σύσταση της λυματολάσπης!!! Ο κ. Πατούλης και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ το μόνο που κάνουν καλά είναι να μοιράζουν σε ημέτερους δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για ό,τι χωρά ο νους του ανθρώπου. Όποιος  παρακολουθεί τις αποφάσεις τους στη «Διαύγεια», θα φρίξει κυριολεκτικά.

Κατά τα άλλα, το περίφημο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), το οποίο ο κ. Πατούλης εμφάνιζε -ψευδώς- ότι έχει ήδη εγκριθεί, βρίσκεται ακόμη καταχωνιασμένο στα συρτάρια του ΕΔΣΝΑ. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), της οποίας η έγκριση αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των απόψεων - γνωμοδοτήσεων που κατατέθηκαν στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ να περιμένει από τον ΕΔΣΝΑ το σχετικό υπόμνημα σχολιασμού τους. Ποιος ξέρει τι μαγειρεύεται και τι πολιτικο-οικονομικά «παιχνίδια» παίζονται, πίσω από κλειστές πόρτες, προκειμένου να έχουν «και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»

Ο κ. Πατούλης, μάλλον, έχει «βραχυκυκλώσει» από αυτό που συμβαίνει γύρω του και παραπαίει στο σαθρό έδαφος, που ο ίδιος καλλιέργησε. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την καύση σκουπιδιών, τα αντικρουόμενα εργολαβικά συμφέροντα και ο φόβος του  πολιτικού  κόστους από τις χωροθετήσεις των μονάδων επεξεργασίας και των «πάρκων κυκλικής οικονομίας»  έχουν προκαλέσει πολιτικό έμφραγμα στον κ. Πατούλη και τον ΕΔΣΝΑ. Αυτός που μιλούσε για  «εντατικά χρονοδιαγράμματα για το ΠΕΣΔΑ» και διαβεβαίωνε ότι «η όποια απόφαση, θα ληφθεί το αργότερο σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια», τώρα, έχει καταπιεί τη γλώσσα του. Οι έξι μήνες έγιναν τριάμιση χρόνια και το ΠΕΣΔΑ ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Έχουν δώσει «τσουβάλια» ευρώ για μελέτες εξεύρεσης χώρων και δεν τολμούν, ούτε καν να τις δημοσιεύσουν, επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος. Νομίζουν πως θα κοροϊδέψουν τον κόσμο με τις  πανάκριβες εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία και τα χλιδάτα  events, αλλά είναι γελασμένοι.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός!

 

11.1.2023

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου