Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία! (με αφορμή τη νέα πυρκαγιά σε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων)


Για άλλη μια φορά, η Δυτική Αττική πνίγηκε από τους τοξικούς καπνούς, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα από τα πολλά κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτήν τη φορά, ήταν η φωτιά στο ΚΔΑΥ της POLYECO στον Ασπρόπυργο, η οποία έχει ξανακαεί στο παρελθόν, που υποχρέωσε την πολιτική προστασία να στείλει το γνωστό μήνυμα «κλείστε τα παράθυρα, πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση».

 Η Δυτική Αττική πληρώνει ακριβά την πολύχρονη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, «χάρη» στην οποία έχουν στηθεί δεκάδες νόμιμα και παράνομα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας σκουπιδιών στο Θριάσιο πεδίο. Οι χώροι αυτοί, μαζί και τα διάφορα διαλυτήρια, δε βρέθηκαν τυχαία εκεί. Εγκαταστάθηκαν σαν περιφερειακές «δομές» και συμπληρώματα της χωματερής των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.

 Οι δεκάδες πυρκαγιές, που έχουν προκληθεί σε αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν ρυπάνει κάθε σπιθαμή εδάφους στη Δυτική Αττική. Έχουν ρυπάνει τον αέρα, το έδαφος, τα υπόγεια νερά, τα ζώα που εκτρέφονται σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες, τις καλλιέργειες που εξακολουθούν να υπάρχουν  και, φυσικά, βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις πυρκαγιές στον ίδιο τον ΧΥΤΑ της Φυλής και στις διάφορες εγκαταστάσεις (της WATT AE, της PLOYECO, του Κωστούλα κ.λπ.). Ποιος ξεχνά το περίφημο ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, που καίγονταν για 3 ολόκληρα χρόνια;

Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία!

Ένοχοι είναι το κράτος, η περιφέρεια Αττικής και οι δημοτικές αρχές του δήμου Φυλής – Λιοσίων, που έκαναν και κάνουν τα πάντα για να εγκατασταθεί και να παραμείνει εσαεί στη Δυτική Αττική η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης. Η αιτία είναι τα τεράστια κέρδη των εργολάβων των σκουπιδιών, που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση της Φυλής και στα ΚΔΑΥ, και τα μυθώδη αντισταθμιστικά οικονομικά ανταλλάγματα, που παίρνουν -κυρίως- ο δήμος Φυλής και ο δήμος Ασπροπύργου.

Όσο υπάρχει αυτή η εγκατάσταση, θα υπάρχουν και τα ΚΔΑΥ που θα καίγονται. Και σαν να μη φτάνει αυτό, νέα θηριώδη εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών προγραμματίζονται να γίνουν στη Δυτική Αττική, μαζί και μονάδες καύσης απορριμμάτων από ιδιώτες.

Μ΄ αυτά και με ’κείνα, το μέλλον της Δυτικής Αττικής θα είναι μαύρο σαν τους τοξικούς καπνούς των σκουπιδο-εγκαταστάσεων που καίγονται.

 

24.11.2022

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου