Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Παρά τη θετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την SKYPLAST τα όπλα παρά πόδα ! Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά .



Οι  αντιδράσεις των τοπικών φορέων του δήμου Μεγαρέων και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ απέφεραν καρπούς .

Εχτές το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με συντριπτική πλειοψηφία (μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό) τοποθετήθηκε αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας SKYPLAST που ζητά να αδειοδοτηθούν δύο νέες δραστηριότητες, η καύση στερεών αποβλήτων και η διαχείριση των τεφρών που παράγονται, αλλά και τεφρών από άλλες δραστηριότητες τρίτων.

Το παράδοξο είναι ότι η Διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας έδωσε θετική εισήγηση για την εγκατάσταση παρά την ολοφάνερη απόπειρα της εταιρείας να  ωραιοποιήσει την καύση των αποβλήτων, παρουσιάζοντας την ως «συναποτέφρωση», μέσω της οποίας θα υποκαθίστανται άλλα καύσιμα (πετρέλαιο, πυρηνόξυλο) για την παραγωγή θερμού νερού για το πλύσιμο των πλαστικών μπουκαλιών στην υφιστάμενη δραστηριότητα.  

Η απόπειρα ωραιοποίησης ήταν τόσο εξόφθαλμη που υποχρεώθηκε ακόμα και η παράταξη του κ. Πατούλη να κάνει αρνητική εισήγηση , παρά τη  θετική εισήγηση της Διεύθυνσης περιβάλλοντος.

Έτσι στην αδειοδοτούσα αρχή που δεν είναι άλλη από τη Διεύθυνση περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής , θα υπάρχουν δυο γνωμοδοτήσεις . Μία του περιφερειακού συμβουλίου και μία της Διεύθυνσης περιβάλλοντος της περιφέρειας.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που έκανε παρέμβαση και στη δημόσια διαβούλευση και στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου χαιρετίζει την απόφαση,  αλλά επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά και για αυτό καλεί τους κατοίκους των Μεγάρων και γενικότερα της δυτικής Αττικής να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να συνεχίσουν την πίεση.

Το λόμπι των σκουπιδιών θέλει να κάνει τη δυτική Αττική ένα απέραντο σκουπιδότοπο.

Τώρα έγινε γνωστό πως εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Βιοξήρανσης της WATT στη Φυλή. Το ΚΔΑΥ μετατράπηκε σε μονάδα επεξεργασίας τύπου ΕΜΑΚ -με βιοξήρανση-  με σκοπό να προετοιμάζει τα δευτερογενή καύσιμα (SRF- RDF) για τις μονάδες καύσης που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Φαίνεται πως επιτέλους καρποφόρησαν οι προσπάθειες του εργολαβικού λόμπι να μετατρέψουν δια της πλαγίας το ΚΔΑΥ της WATT σε μονάδα επεξεργασίας αλλά δεν θα περάσει έτσι .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει επανειλημμένα διακηρύξει την αντίθεσή του στην καύση των αποβλήτων και των απορριμματογενών καυσίμων (RDF, SRF) γιατί τη θεωρεί αντιπεριβαλλοντική και αντικοινωνική επιλογή, με βαρύτατο οικονομικό κόστος για το σύνολο των πολιτών.

 Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  θεωρεί τη συσσώρευση των βασικών δραστηριοτήτων της διαχείρισης των αποβλήτων της περιφέρειας στη Δυτική Αττική σαφή απόδειξη περιβαλλοντικού ρατσισμού σε βάρος των πολιτών της συγκεκριμένης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες, τους φορείς, τις άλλες συλλογικότητες και τις πολιτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής, να αντισταθούν στην προσπάθεια περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας καύσης αποβλήτων στα Μέγαρα.

Καλεί τους πολίτες της Δυτικής Αττικής να αποτρέψουν τη λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Αττική.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αγωνίζεται να κλείσει ολόκληρη η εγκατάσταση της Φυλής (συμπεριλαμβανομένης και της WATT A.E) και να μπει η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης .  

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου