Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

«Χωματερή Κωστούλα», η πρώτη σφραγισμένη χωματερή της Φυλής.



Η χωματερή Κωστούλα υπήρξε μια από τις πρώτες αφορμές για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για το απροχώρητο και το έγκλημα που λάμβανε για πολλά χρόνια στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και του Ασπροπύργου με την εναπόθεση και καύση τοξικών σκουπιδιών.

Η χωματερή αυτή βρισκόταν, απέναντι από την είσοδο του σημερινού ΧΥΤΑ Φυλής και ξεκίνησε την λειτουργία της το 1992 με την πρώτη άδεια προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων. Από το 1992 και έπειτα η εταιρεία μετέφερε τα απορρίμματα όλων των περιοχών της Αττικής στην χωματερή της και έπειτα στον ΧΥΤΑ, κρύβοντας έτσι το γεγονός πως όλα τα σκουπίδια της Αθήνας κατέληγαν στα Λιόσια. Το 1998, όμως ξεκίνησε το «πάρτυ» εκ μέρους της εταιρείας στην καύση απορριμμάτων για την αποφυγή πληρωμής των αυξημένων τελών απόρριψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, παραπάνω από 29 φορές μέσα στο διάστημα 1999-2004 κάηκαν και τραφήκανε περισσότεροι από 200 χιλ. τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στην χωματερή προκαλώντας τεράστια ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα και στον αέρα της Δυτικής Αθήνας.

Η πίεση που άσκησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι ενωμένοι κάτοικοι των γύρω πόλεων στον τότε υπουργό του ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, για την σφράγιση του χώρου αποτέλεσε την πρώτη νίκη ενάντια στην υποβάθμιση της Φυλής.

Αρχικά, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και η πολιτεία επέβαλαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία του Κωστούλα «Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ» και εν τέλη αποχαρακτήρισαν ολόκληρη την έκταση ως δασική στο τέρμα της Αττικής οδού και ανακάλεσαν όλες τις άδειες που δοθήκαν στην εταιρεία. Στη συνέχεια, προεκτάθηκαν η λεωφόρος ΝΑΤΟ και η Αττική οδός προκειμένου να σπάσει στα δύο η χωματερή.


 

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Κωστούλας;

Η εταιρεία Kostoulas Recycling ή Κ. Κωστούλας ΑΕΒΕ, αποτελούσε τον εθνικό εργολάβο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορούσε εργολαβίες αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο ανακυκλώσιμων ειδών, επεξεργασία μετάλλων και στην παροχή υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων. Έδρα της βρισκόταν στη λεωφόρο Ασπροπύργου δίπλα από τα καμίνια Δουκέρη και το αμαξοστάσιο του Άκτωρ. Η εταιρεία διατηρούσε εργοστάσια και εγκαταστάσεις διαλογής απορριμμάτων σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και απασχολούσε περίπου 450 εργαζόμενους. Σήμερα, η εταιρεία έχει συρρικνωθεί αρκετά και βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου, πίσω από τα διυλιστήρια και δραστηριοποιείται μόνο σε Αττική και Θεσσαλία με την επωνυμία Hellenic Waste Recycling SA. Με τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η χωματερή Κωστούλα, καθώς κάηκαν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων και εκατοντάδες φορτηγά οχήματα προκαλώντας για ακόμη μια φορά τοξικό νέφος στην δυτική Αθήνα.

 Στέλλα Γκόγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου