Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ομάδα Δράσης & Πολιτισμού «Τέχνης… ΔΡΩμενα» ΟΧΙ στη συνέχιση του εγκλήματος και της χωματερής στη Φυλή και της καύσης εκεί και στο Σχιστό

Ο ΕΔΣΝΑ, που εκπροσωπεί την Περιφέρεια και τους Δήμους της Αττικής, αποφάσισε οριστικά στις 30/10/20 και την κατασκευή της νέας μεγάλης χωματερής και πάλι στη Φυλή, εκτός από τη μικρή, που ήδη κατασκευάζεται, και τα 2 εργοστάσια επεξεργασίας και καύσης στη Φυλή και το Σχιστό! Ουσιαστικά, με τα μέιλ αποφασίστηκαν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων προς τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και WATT ΑΕ που δραστηριοποιούνται χρόνια στη χωματερή.

 

Επιπλέον, στις 5/11 η Διυπουργική Επιτροπή, με 6 υπουργούς, έκανε ένα ακόμη βήμα και ενέκρινε αυτά τα 2 εργοστάσια καύσης να κατασκευαστούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα  και επένδυση 640 εκ ευρώ! Θα επεξεργάζονται βιοαπόβλητα και θα παράγουν υλικά και ενέργεια. Η παραγωγή ενέργειας γίνεται με την καύση των σκουπιδιών που θα προκαλεί νέα μεγάλη ρύπανση εκτός από τη χωματερή και αναφέρεται ως «ενεργειακή αξιοποίηση»... Τα 2 εργοστάσια αποκαλούνται Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) και η μία στη Φυλή θα δέχεται τα σκουπίδια του Δήμου της Αθήνας!!!…  και η άλλη τα σκουπίδια των Δήμου στον Πειραιά για περίπου 30 χρόνια!

 

Είναι απαράδεκτο να παίρνουν ο ΕΔΣΝΑ και η κυβέρνηση αποφάσεις που επηρεάζονται από εξωθεσμικά και ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά κέντρα για την κατασκευή και αυτών των τεράστιων μονάδων επεξεργασίας εκτός από τις χωματερές, δηλαδή, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά στην υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στα Δυτικά. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις της Φυλής ή θα κλείσουν οριστικά ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Να μην ξεχνούμε ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ήδη από το 2014 έγραφε: «H υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Φυλή πρόκειται να αποτελέσει ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζήσουν στην περιοχή… ». Από επιδημιολογικές μελέτες προκύπτει ότι οι καρκίνοι στη Δ. Αττική είναι κατά 30% περισσότεροι από το μέσο όρο της Αττικής. Άλλες μελέτες, που δημοσιεύτηκαν μετά από εισαγγελική παρέμβαση και πολύχρονο αγώνα του Δυτικού Μετώπου, διαπιστώνουν εγκληματικές υπερβάσεις στις θεσμοθετημένες τιμές ρύπων αέριων, εδαφικών και του υδροφόρου ορίζοντα σε έκταση 10.000 στρ. γύρω από τη χωματερή.

Με τις μικρές μας δυνάμεις και σε συνεργασία με το Δυτικό Μέτωπο τα τελευταία 4 χρόνια παλέψαμε για να μη φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Σήμερα, για άλλη μια φορά χρειάζεται οι κάτοικοι στον Δήμο Φυλής και συνολικά στα Δυτικά να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε, πριν αρχίσουν οι μπουλντόζες να «σκάβουν τον τάφο μας»...

      ΟΧΙ  στο νέο έγκλημα  στη Δ. Αττική και τη Δ. Αθήνα!

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου