Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας: Κανείς και καμία να μην μείνει απαθής στη απόφαση για τη συνέχιση του εγκλήματος και της χωματερής στη Φυλή και της τραγικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική


 

Το 2014 όταν επισκέφτηκε τη χωματερή της Φυλής η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έγραφε στην έκθεση της: «H υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Φυλή πρόκειται να αποτελέσει ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζήσουν στην περιοχή, ζητούμε από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την άμεση διεξαγωγή τοξικολογικών και επιδημιολογικών μελετών από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς στον πληθυσμό του δήμου Φυλής».

Από επιδημιολογικές μελέτες προκύπτει ότι οι καρκίνοι στη Δυτική Αττική είναι κατά 30% περισσότεροι από το μέσο όρο της Αττικής. Επίσης, μελέτες, που δημοσιεύτηκαν μετά από εισαγγελική παρέμβαση ως αποτέλεσμα πολύχρονου αγώνα του Δυτικού Μετώπου, διαπιστώνουν εγκληματικές υπερβάσεις στις θεσμοθετημένες τιμές ρύπων αέριων, εδαφικών και του υδροφόρου ορίζοντα σε έκταση 10.000 στρ. γύρω από τη Φυλή. Δεν θεωρούμε τυχαία την αυστηρότερη καραντίνα λόγω πανδημίας στην Δυτική Αττική αφού διεθνώς διαπιστώνεται ότι μια από τις βασικές αιτίες για την ανάπτυξη της πανδημίας είναι και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παρολ’ αυτά η χωματερή της Φυλής, ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος της Ευρώπης, όχι μόνον δεν κλείνει, αντίθετα επεκτείνεται! Έτσι, αποφάσισε οριστικά στις 30/10/20, με συνοπτικές κι αδιαφανείς διαδικασίες η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, που εκπροσωπεί την Περιφέρεια και τους Δήμους της Αττικής. Μια νέα μεγάλη χωματερή πρόκειται να κατασκευαστεί και πάλι στις εγκαταστάσεις της Φυλής (ΟΕΔΑ) και μέχρι να γίνει αυτή, μια νέα μικρή κατασκευάζεται ήδη εκεί. Η μεγάλη χωματερή - κατά παράβαση των διεθνών τεχνικών κατασκευής ΧΥΤΑ - δεν θα κατασκευαστεί μέσα σε φυσική κοιλότητα, αλλά ελλείψει κατάλληλου χώρου, ρισκάρουν να χρησιμοποιήσουν ως τοίχωμα βουνά από παλιά θαμμένα σκουπίδια! Τι θα γίνει εάν έχουμε ακραία φαινόμενα πλημμυρών; Ήδη υπάρχει προηγούμενο καταρρεύσεων των σκουπιδιών στη Φυλή που από τύχη δεν προκάλεσαν θύματα.

Οι εγκληματικές αποφάσεις συνεχίστηκαν και στις 5/11/2020, όταν αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή την κατασκευή 2 εργοστασίων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων στη ΟΕΔΑ Φυλής και το Σχιστό! Τα εργοστάσια θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και θα λειτουργούν για τουλάχιστον 30 χρόνια!!! Και να μην ξεχνάμε ότι μαζί με όλα αυτά στην ΟΕΔΑ λειτουργεί το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) το οποίο καταβρόχθισε 100 εκατ. για την κατασκευή του και συνεχίζει να καταβροχθίζει κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατ., ανακυκλώνει μετά βίας το 5% των εισερχομένων υλικών και σκορπίζει δυσοσμία από τα κακοεπεξεργασμένα βιοαπόβλητα σε αρκετά χιλιόμετρα. Αλλά και ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων για τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα όλης της Ελλάδας βρίσκεται κι αυτός στην ΟΕΔΑ, στην πολύπαθη Φυλή.

Οι πολίτες της Αττικής πρέπει να πάψουμε να ανεχόμαστε τον περιβαλλοντικό ρατσισμό για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας. Ακόμα και εάν δεν βλέπουμε και δεν μυρίζουμε τη χωματερή της Φυλής οι επιπτώσεις της φτάνουν πολύ πέρα από τη Δ. Αττική και τη Δ. Αθήνα. Οι ρύποι, οι τοξικές ουσίες από το έδαφος και τα νερά μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και φτάνουν στο πιάτο μας. Τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών, που μέσω των ΣΔΙΤ εξασφαλίζονται για 30 χρόνια, θα πληρωθούν από τον ιδρώτα όλων μας. Το οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ της Φυλής πρέπει να γίνει υπόθεση των πολιτών και όλων των Δήμων της Αττικής! Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Δήμου της Αθήνας λόγω των άδικων και περιβαλλοντοκτόνων επιλογών του εδώ και χρόνια που εκμηδενίζουν την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επανάχρηση. Αρνείται τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων στο Δήμο, ενώ εδώ και χρόνια στηρίζει και προωθεί και την κατασκευή εργοστάσιου καύσης και την επέκταση του ΕΜΑΚ στη Φυλή!...

Για να κλείσει η Φυλή και να μην ξαναδημιουργηθεί πουθενά, το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας με 7% ανακύκλωση και 0% αξιοποίηση βιοαποβλήτων που είναι η ντροπή της Ευρώπης, πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Αλλά και τα μοντέλα σχεδιασμού, παραγωγής, κατανάλωσης προϊόντων πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και στην αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων.

Η Διαλογή στην Πηγή, η αποκεντρωμένη διαχείριση με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή πρώτα στο επίπεδο των Δήμων, τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, και τα διαρκώς μειούμενα αντίστοιχα ποσοστά τελικής διάθεσης, η κατασκευή εργοστασίων πραγματικής αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων και όχι καύσης ή αμαρτωλών Κέντρων Διαλογής, που καίγονται το ένα μετά το άλλο, είναι στοιχειώδεις άξονες μιας διαχείρισης απορριμμάτων που δεν θα υποθηκεύει την υγεία μας και την οικονομία. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν όταν όλα τα στάδια σχεδιασμού, παραγωγής, διαχείρισης είναι παραδομένα στην ακόρεστη δίψα για αιώνια αυξανόμενο βιομηχανικό, εργολαβικό, τραπεζικό υπερκέρδος. Μια άλλη πορεία στο πρόβλημα αυτό μπορεί να την επιβάλλει μόνο ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθεται σε αυτά τα συμφέροντα.

Αθήνα, 21/12/20

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου