Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποκαλύψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ!


Η Εφημερίδα των Συντακτών  στο «σαλόνι» της  έχει εκτενές ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ενώ  το ίδιο έγινε και με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα ΜΜΕ που ασχολούνται με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για άλλη μια φορά αποκάλυψε «αυθημερόν» τις απίθανες μεθοδεύσεις των ανθρώπων του κ. Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ. Τα «ελεγχόμενα μέσα» από το λόμπι των σκουπιδιών και  από το κατεστημένο  του δήμου Φυλής για άλλη μια φορά δεν μπόρεσαν να  κρύψουν την αλήθεια.

Δημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Στέργιου Ζιαμπάκα από την ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών.

Απίθανες μεθοδεύσεις για τον νέο ΧΥΤΑ της Φυλής

Κατακαλόκαιρο και μέσω τηλεφωνικών εγκρίσεων (!), η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών από τους εργολάβους ● Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από κοινωνικούς φορείς.

Με άλλη μία fast-track μεθόδευση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας) «ολοκληρώνουν το πραξικόπημα του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή», καταγγέλλουν συλλογικότητες και αντιπολίτευση.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου στις 31 Ιουλίου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και εγκρίθηκε διά περιφοράς (μέσω τηλεφώνου) η λήξη του αρχικού σταδίου της ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης με εργολαβικά σχήματα («Ηλέκτωρ» - «Μεσόγειος») για το έργο της νέας χωματερής στη Φυλή, εκκινώντας τις διαδικασίες υποβολής προσφορών. «Μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και απουσίας ουσιαστικής ενημέρωσης, επιχειρείται να ολοκληρωθεί, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μια πραξικοπηματική διαδικασία, που ξεκίνησε με την επονείδιστη απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού, ένα χρόνο πριν», καταγγέλλει ο συντονισμός συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο», θυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός «αποφασίστηκε στις 1/8/2019 από τη διοίκηση της κ. Δούρου».

Σύμφωνα με το «Δυτικό Μέτωπο» δεν υπάρχει εικόνα για τις τεχνικές προτάσεις που κατέθεσαν τα δύο εργολαβικά σχήματα, καθώς στην απόφαση του ΕΔΣΝΑ καταγράφονται μόνο «διάσπαρτες και αποσπασματικές πληροφορίες», επαρκείς όμως για να σχηματίσουν την «απειλητική εικόνα ενός περιβαλλοντικού “εκτρώματος”, που θα διαιωνίσει τη λειτουργία της εγκατάστασης [της Φυλής] και μαζί της όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής και στην ποιότητα του περιβάλλοντος.

Με βάση τις «ελάχιστες σκόρπιες» πληροφορίες, η συλλογικότητα μεταξύ άλλων επισημαίνει:
● Κύριο αντικείμενο των έργων είναι η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, μεγάλης χωρητικότητας, με διάρκεια ζωής πάνω από 5 χρόνια.
● Το ένα εργολαβικό σχήμα επιλέγει για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ τη γ΄ φάση (που δεν έχει πάρει ποτέ περιβαλλοντική αδειοδότηση), ενώ το άλλο σχήμα επιλέγει τον ΧΥΤΑ Φυλής, «δηλαδή ό,τι δεν έχει καλυφθεί από τα κύτταρα της α΄ και της β΄ φάσης (δρόμοι πρόσβασης, λιμνοδεξαμενή στραγγισμάτων, χώροι απόθεσης αδρανών υλικών χωματοκάλυψης κ.λπ.). Στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για έναν ΧΥΤΑ, ανάμεσα σε δύο άλλους (της α΄ και της β΄ φάσης), ο οποίος θα καταλαμβάνει και ένα μέρος των υφιστάμενων κυττάρων Β3-Β6 της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, εκεί όπου έγινε η πρώτη εσωτερική επέκταση (θα αφαιρεθεί η προσωρινή χωματοκάλυψη, για να την ξαναχρησιμοποιήσουν), μια τραγική και επικίνδυνη επιλογή».
● Και στις δύο περιπτώσεις χωροθέτησης, προτείνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση να γίνει μέσω της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Φυλής, «απόφαση που φαίνεται να λειτουργεί σαν το φάρμακο για όλες τις ασθένειες».
● Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ, η ταφή θα συνεχίσει να γίνεται στο νέο κύτταρο της ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων, του οποίου ο χρόνος ζωής είναι πέντε μήνες. «Ας είμαστε προετοιμασμένοι, λοιπόν, για νέες αυθαίρετες επεκτάσεις και για πραξικοπηματικές αποφάσεις», σχολιάζει το «Δυτικό Μέτωπο».

Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις κατηγορούν τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έχουν εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Υπογραμμίζοντας την «παντελή απουσία στοιχειώδους ενημέρωσης» του σώματος, ζητούν διά ζώσης σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου –με τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας– ώστε «να υπάρξει ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα και το κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου να πάρει την ευθύνη του».

Μεγάλη ανταπόκριση υπήρχε και από πολλά ΜΜΕ που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση καθώς και τοπικά μέσα που δραστηριοποιούνται στη δυτική Αθήνα. Η μάχη συνεχίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου