Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Άλλη μια φωτιά σε αποθήκη πλαστικών κοντά στη χωματερή Φυλής. Ποιος φταίει γι αυτό το έγκλημα;

VIDEO από φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής

Γύρω από την χωματερή της Φυλής έχουν εγκατασταθεί δεκάδες νόμιμες και παράνομες μονάδες επεξεργασίας κάθε είδους απορριμμάτων. Οι μεγαλύτερες από αυτές, όπως η μονάδα της WATT, του Λαζόπουλου κλπ., έχουν καεί 2 και 3 φορές, προκαλώντας τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον.

Κάθε μέρα στην περιοχή υπάρχουν φωτιές από την καύση καλωδίων, στρωμάτων και άλλων υλικών, που είναι ορατές από την περιοχή των Άνω Λιοσίων και του Ασπροπύργου. Στον ίδιο το ΧΥΤΑ Φυλής έχουν εκδηλωθεί δεκάδες πυρκαγιές προκαλώντας ανυπολόγιστη ρύπανση.

Χτες (14/5/2020), άλλη μια μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης πλαστικού κάηκε και ένα τεράστιο τοξικό νέφος απλώθηκε στον ουρανό του Θριασίου. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυοι, μικρά παιδιά κ.ά.). Μακροπρόθεσμα, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια και το μέγεθος της πυρκαγιάς, μπορεί να υπάρξει έξαρση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής που θα εκτεθεί στα καυσαέρια.

Ο πραγματικός ένοχος γι αυτήν την αθλιότητα είναι ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Αν δεν υπήρχε εκεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής, δε θα είχαν συγκεντρωθεί σε αυτήν την περιοχή (και) οι μονάδες ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) και οι δεκάδες ιδιωτικές αποθήκες σκουπιδιών και οι παράνομοι σταθμοί μεταφόρτωσης που μολύνουν σε υπέρμετρο βαθμό το περιβάλλον.

Οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές δεν αδιαφορούν απλά. Η επικινδυνότητα των καυσαερίων από τη φωτιά των σκουπιδιών είναι πολύ μεγάλη, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες. Εγκληματούν συνειδητά, γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή και δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για την ρύπανση του περιβάλλοντος και για τις επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Έχουν στα χέρια τους μετρήσεις για την τραγική μόλυνση στην περιοχή και αδιαφορούν. Γνωρίζουν τα επίσημα στοιχεία για τις νεοπλασίες και για τις παθήσεις του αναπνευστικού στον πληθυσμό, αλλά κάνουν το κορόιδο. Το μόνο τους μέλημα είναι πως θα επεκτείνουν και άλλο την εγκατάσταση του θανάτου και πως θα κάνουν και νέα εργοστάσια στην περιοχή.

Έχουμε τρόπο να τους σταματήσουμε και δεν είναι άλλος από τη δική μας αντίδραση και τις κινητοποιήσεις μας. Μη καθόμαστε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Ραντεβού, λοιπόν, στην κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, την Τετάρτη 20/5, στις 9 το πρωί, για να απαιτήσουμε την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΩΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου