Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΛΕΣΜΑ σε σύσκεψη για τη συγκρότηση διαδημοτικού συντονισμού φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής

Στη σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/2, στην Πετρούπολη ήταν φανερή η διάθεση για τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό δράσεων, με σκοπό να αποτραπούν οι εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γενικά και ειδικά σε ότι αφορά τη φαραωνική εγκατάσταση της Φυλής.

Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι μας επιτρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία μιας νέας σύσκεψης εργασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο τη μορφή και το πλαίσιο που πρέπει να έχει ο συντονισμός δράσεων των φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής.

Σύσκεψη για τη συγκρότηση διαδημοτικού συντονισμού
φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής
Δευτέρα 24/2/2020, στις 7:00 μ.μ.
στο Πολιτιστικό κέντρο Πετρούπολης (Εθν. Αντίστασης 61)

Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση στη νέα σύσκεψη, καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση:

Πρόταση εργασίας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
για το πλαίσιο του συντονισμού δράσεων
των φορέων και των συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής

Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής βρίσκεται σε βαθύ τέλμα. Είναι προϊόν των πολιτικών -όλων ανεξαίρετα-των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, νομαρχιακών και περιφερειακών διοικήσεων και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ΕΔΣΝΑ (παλιότερα ΕΣΔΚΝΑ). Πολιτικών που επένδυσαν στα σύμμεικτα απορρίμματα και στην ταφή, στο συγκεντρωτισμό και στην εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων.

Η Δυτική Αθήνα - Αττική είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτών των πολιτικών, αφού έχει το «προνόμιο» να «φιλοξενεί» -τα τελευταία τριάντα χρόνια- τη μοναδική, ουσιαστικά, εγκατάσταση υποδοχής του συνόλου των αστικών αποβλήτων της Αττικής, με τις πρώτες δραστηριότητες ανεξέλεγκτης ταφής (ΧΑΔΑ) να ξεκινούν πριν από πενήντα χρόνια. Περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, ένα θηριώδες εργοστάσιο επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) με τεράστιο -ως προς τα αποτελέσματά του- κόστος, την ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας της WATT ΑΕ, τη μονάδα καύσης βιοαερίου και τον αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας. Το τίμημα που πληρώνουν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής είναι βαρύτατο, σε ότι αφορά στην ποιότητα του περιβάλλοντος, στην υγεία και στις γενικότερες συνθήκες ζωής τους.

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής κρατιέται σε λειτουργία με πρωτοφανείς πρακτικές, όπως τα περίφημα «πανωσηκώματα» (δηλαδή, την ταφή σκουπιδιών πάνω στα σκουπίδια), διασφαλίζοντας λίγη ακόμη χωρητικότητα -τυπικά και ουσιαστικά- μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Με ανάλογες, αμφισβητούμενης νομιμότητας, πρακτικές κρατιέται σε λειτουργία το ΕΜΑΚ, του οποίου η ισχύουσα σύμβαση λήγει το Φλεβάρη του 2020. Κι ενώ η κοινή λογική επιβάλλει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης, η προηγούμενη και η τωρινή περιφερειακή διοίκηση έχουν δρομολογήσει διαδικασίες, που διαιωνίζουν τη λειτουργία της, ως βασικού προορισμού των απορριμμάτων της Αττικής, με πιο χαρακτηριστικά δείγματα: τους διαγωνισμούς για την επέκταση του ΕΜΑΚ και τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή, την ανοχή και τη συναίνεση στην μετατροπή του ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ σε μονάδα επεξεργασίας, τη δημιουργία νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας δυναμικότητας 550.000 τόνων/έτος, με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για 25-27 χρόνια και την εισαγωγή της καύσης στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.


Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτήν την εξέλιξη και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο να την αναχαιτίσουμε και να την ανατρέψουμε. Η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη των εργολάβων και από τις πολιτικές σκοπιμότητες όσων πρωτοστατούν και υποστηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Δε ζητάμε ειδική μεταχείριση, θεωρούμε τον αγώνα μας μέρος της γενικότερης προσπάθειας για ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, που θα στηρίζεται:
·       στις αποκεντρωμένες, μικρής κλίμακας και ήπιες δραστηριότητες,
·       στην έμφαση στην πρόληψη, προδιαλογή και ανάκτηση υλικών,
·       στην απόρριψη της καύσης ως μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων (ανεπεξέργαστων και επεξεργασμένων),
·       στη ριζική αναδιάρθωση του τομέα της ανακύκλωσης και στην απαγκίστρωση από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τη λυμαίνονται,
·       στην έμπρακτη κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων,
·       στη διασφάλιση υπαρχουσών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
·       στην επαρκή χρηματοδότηση, με προτεραιότητα τις δράσεις πρόληψης και ανακύκλωσης και
·       στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο και με την ιδιότητα των φορέων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας - Αττικής,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

      Καμία επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, ακύρωση των διαγωνισμών για επέκταση του ΕΜΑΚ και για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή
      Καμία νέα δραστηριότητα στη Φυλή, ακύρωση του σχεδίου για νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης
      Απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων
      Απομάκρυνση της μονάδας της WATT ΑΕ
      Οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής
      Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων»
      Άμεση δρομολόγηση της κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων
      Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003 (άρθρο 33), κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική

Οι φορείς και οι συλλογικότητες, που υιοθετούμε το παραπάνω πλαίσιο, συμφωνούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας, για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμά μας να υποστηρίζουμε -παράλληλα- τις ιδιαίτερες θέσεις και εκτιμήσεις μας.

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο