Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Η μεγάλη ιδέα του κ. Πατούλη είναι «τα πάντα όλα στη Φυλή» και τη Δυτική Αθήνα



Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Λαιμό αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στο «καυτό» ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής ο κ. Πατούλης είπε: «Κρατάμε ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Ξεκινήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία των έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής περίπου 3 ετών, έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις».

Όταν αναφέρεται σε «νέες εγκαταστάσεις» ο κ. Πατούλης δεν εννοεί νέους χώρους τελικής διάθεσης, αλλά τις νέες μονάδες επεξεργασίας. Για αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς πως «δεν αναζητούμε νέους χώρους να θάβουμε τα σκουπίδια μας» αλλά κοιτάμε πως δεν θα παράγουμε σκουπίδια με την αξιοποίηση των νέων μονάδων επεξεργασίας.

Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι στον σχεδιασμό του κ. Πατούλη δεν υπάρχει κανένας νέος χώρος τελικής διάθεσης απορριμμάτων (ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ), παρά μόνο η εγκατάσταση της Φυλής η οποία κάποτε (άγνωστο πότε) θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ.

Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή η Αττική θα πάψει να έχει σύμμεικτα απορρίμματα και πως όταν γίνει αυτό, στην εγκατάσταση της Φυλής θα θάβονται μόνο υπολείμματα από τις μονάδες επεξεργασίας.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια, η σκληρή αλήθεια είναι ότι στα σχέδιά τους είναι στην εγκατάσταση της Φυλής να υπάρχει η μοναδική χωματερή για ολόκληρη την Αττική και ένα κολοσσιαίο εργοστάσιο το ΕΜΑΚ, που θα επεξεργάζεται σχεδόν το σύνολο των βιοαποβλήτων της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου