Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Το πρώτο βήμα για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή έγινε, να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ

Την Πέμπτη 14/11/2019, ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή φακέλων αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό για τη «μεταβατική διαχείριση» των απορριμμάτων της Αττικής, δηλαδή για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στην εγκατάσταση της Φυλής και για τη λειτουργία τους για πολλά χρόνια ακόμη. Αιτήσεις κατέθεσαν τέσσερα εργολαβικά σχήματα. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι. Έχει γίνει γνωστό μόνο το ένα από τα σχήματα, που δεν είναι άλλο από αυτό της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ». Αφού ελεγχθούν οι φάκελοι, θα γίνει η προεπιλογή  των σχημάτων που θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της υποβολής προσφορών και τελικής επιλογής αναδόχου.


Είναι προφανές ότι έχουμε μπει για τα καλά σε έναν πολύ άσχημο δρόμο. Ίσως είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην πολυετή αμαρτωλή ιστορία της  εγκατάστασης της Φυλής, με οδυνηρές συνέπειες για τη Δυτική Αθήνα - Δυτική Αττική, αλλά και για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων της ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής. Είναι εξοργιστικό ότι σε αυτήν την εξέλιξη πρωτοστατούν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Φυλής (Παππούς και Μπουραΐμης), από τη θέση του μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, θέση την οποία επιχειρούν να «καπαρώσουν» και στη νέα σύνθεση του οργάνου, για την επόμενη πενταετία. Τους αξίζει η χλεύη όλων μας.

Αυτό που προέχει, όμως, είναι άλλο και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δε θα κουραστεί να το επαναλαμβάνει: ο διαγωνισμός αυτός πρέπει να ακυρωθεί, στην πράξη, πάση θυσία. Για να γίνει αυτό πρέπει να συγκλίνουν όλα τα ρεύματα των κοινωνικών αντιστάσεων, που αναπτύσσονται και πάλι, μέσω των φορέων και των συλλογικοτήτων των δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Ένα ουσιαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων που εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών έχει υιοθετηθεί στην πράξη και θα ήταν κρίμα να ακυρωθεί, στο όνομα επιμέρους διαφορετικών προσεγγίσεων δευτερεύουσας σημασίας.

Αυτό το κλίμα είναι που οδήγησε στην κοινή ανακοίνωση των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία -για να έχει αντίκρισμα- οφείλει να συνδυαστεί με την αποφασιστική συνδρομή στους φορείς και στις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής, για τη συγκρότηση ενός πλατιού διαδημοτικού αγωνιστικού συντονισμού, για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Ο χρόνος τρέχει και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου