Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: παρουσίαση θέσεων και προτάσεων


(Στο τέλος, παρατίθεται το πλήρες κείμενο των θέσεων και η παρουσίαση)


Την Τρίτη 12.11.2019, σε αίθουσα του δημαρχείου Ιλίου, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ παρουσίασε τις θέσεις του για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και για τις επείγουσες δράσεις και υποδομές, που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε επιβεβλημένη για τρεις λόγους:
·       Επειδή η –υποτιθέμενη- συνειδητοποίηση της κατάστασης κρίσης, δε συνοδεύεται από αντίστοιχες δράσεις. Εξακολουθεί να κυριαρχεί ο εφησυχασμός, η αναβλητικότητα και η απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.
·       Επειδή κυριαρχεί η διατύπωση γενικών αρχών, η γενικολογία και η αοριστία. Κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να περιγράψει με απλό και κατανοητό τρόπο αυτό που διακηρύσσει.
·       Επειδή και τα κινήματα πρέπει –κάποτε- να εκφραστούν ενιαία και επιθετικά, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και αφήνοντας πίσω την ηττοπάθεια, τα φοβικά σύνδρομα και τη λογική της ανάθεσης του μέλλοντός μας στο κράτος και στα οικονομικά συμφέροντα.


Οι εκπρόσωποι του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημερινό οριακό σημείο και εξήγησαν γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε το οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής. Παρουσίασαν, αναλυτικά, τις δομές και τις δράσεις για την υλοποίηση του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης στην Αττική, εστιάζοντας στα εξής:
1.  Στη χρονική αναπροσαρμογή της υλοποίησης των στόχων της προδιαλογής, με ορίζοντα το τέλος του 2026.
2.  Στην κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ οι διαδικασίες χωροθέτησης και κατασκευής των αναγκαίων νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης. Όχι μόνο για να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα ακραίας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μας επιβληθούν βίαια η καύση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος διαχείρισης
3.  Στην ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ έναρξη των διαδικασιών κατασκευής των δημοτικών - διαδημοτικών υποδομών προδιαλογής των υλικών και των μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων, για να μη μετεξελιχθούν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής σε χωματερές τύπου Φυλής -και ως προς το μέγεθος και ως προς τη λειτουργία τους- και για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι επικαιροποιημένοι στόχοι. Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ δύο, σχετικά μικροί, χώροι υγειονομικής ταφής υπολείμματος (ΧΥΤΥ) και 4 - 5 αποκεντρωμένες μονάδες μηχανικής επεξεργασίας - ανακύκλωσης θα μπορούσαν να καλύψουν, σε βάθος χρόνου, τις ανάγκες της περιφέρειας Αττικής.
4.  Στην επανεξέταση και επικαιροποίηση ΤΩΡΑ των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων, στη βάση των περιγράφονται στο ειδικό παράρτημα του υφιστάμενου εθνικού σχεδίου (ΕΔΣΑ).
5.  Στην ακύρωση της 248/2019 απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που σηματοδοτεί τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, για τα επόμενα δέκα χρόνια, με την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ και την παράλληλη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ).
6.  Στη χωροθέτηση των νέων υποδομών με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά και με τη λογική της μικρής κλίμακας και του δίκαιου επιμερισμού των όποιων βαρών.
7.  Στην κατάργηση των αποτυχημένων και αδιαφανών ιδιωτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, που ευθύνονται για την αποτυχία της ανακύκλωσης στη χώρα και στην αντιμετώπιση της εισφοράς ανακύκλωσης σαν δημόσιου πόρου, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών - δημοτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
8.  Στη διάθεση των χρηματοδοτικών πόρων, κατά προτεραιότητα, στις δράσεις πρόληψης, προδιαλογής και ανάκτησης υλικών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δήμων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά που τους αναλογούν και που τους ζητούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δυσμενές -και για τη διαχείριση των αποβλήτων- πολιτικό περιβάλλον. Οι πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες, με τη μορφή των πέντε «στόχων» επιτείνουν τις ανησυχίες, αφού: ο στόχος του 50% για την προδιαλογή υλικών μεταφέρεται στο 2030, η υποχρέωση για ξεχωριστά ρεύματα προδιαλογής ανακυκλώσιμων υλικών εγκαταλείπεται, εξαγγέλλεται μια άτολμη και περιορισμένη δράση ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, επαναλαμβάνεται η αγκύλωση στην επιλογή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και δίνεται η υπόσχεση στους δήμους για περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς, που θα μπορούσε -κρίνοντας και από τη σχετική τροπολογία στο νέο αναπτυξιακό νόμο- να διαβαστεί και σαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές, για μας, ότι οι παραπάνω επιλογές προδιαγράφουν συντήρηση και επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της λύσης, που προσπαθήσαμε να περιγράψουμε. Ιδιαίτερα, η πρόθεση  να καταργηθούν μια σειρά θετικών προβλέψεων του υφιστάμενου ΕΣΔΑ. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει να απαιτηθεί η ολοκλήρωσή τους, η απάλειψη των όποιων γκρίζων ζωνών και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικών, διοικητικών, κλπ.), για να μπορέσουν να πάρουν «σάρκα και οστά». Ιδιαίτερα, να επιμείνουμε στην ακύρωση της προσπάθειας «νομιμοποίησης» της καύσης, στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων και στη ριζική αναμόρφωση του διάτρητου συστήματος ανακύκλωσης.

Είναι σαφές ότι, με δεδομένες τις γενικότερες πολιτικές συμπλεύσεις στο συγκεκριμένο θέμα, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί -κυρίως- από τη δυναμική που θα έχουν τα κινήματα των πολιτών και από το εύρος της απήχησης που θα έχει η επικαιροποιημένη πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Στις συνθήκες αυτές, όσοι/ες έχουν επιλέξει το δρόμο της κινηματικής δράσης, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται:
·       Να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις του συντηρητικού τόξου, συνεχίζοντας και αναπαράγοντας το έκτρωμα της Φυλής και
·       Να ανακαλύψουν, επιτέλους, την αξία της ευρείας διαδημοτικής συσπείρωσης και δράσης, που θα προτάσσει τα πολλά που μας ενώνουν, σεβόμενη πλήρως τις, αναπόφευκτες, επιμέρους ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές.

Στην παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ παραβρέθηκαν πολίτες - μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και παρατάξεων από τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική -και όχι μόνο-, μέλη περιφερειακής παράταξης, καθώς και μέλη των διοικήσεων της ΟΛΜΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ.

Σε ότι αφορά στη, σχεδόν, ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκτιμά πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία οφείλει να συνδυαστεί με ένα επόμενο βήμα: την αποφασιστική συνδρομή στους φορείς και στις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, για τη συγκρότηση ενός πλατιού διαδημοτικού αγωνιστικού συντονισμού, για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Ο χρόνος τρέχει ...

13.11.2019
  
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο


5 σχόλια:

  1. Στα καλά των θέσεων και του κειμένου είναι το παρακάτω.
    <<....Οι αναφορές στον πλήρως απονομιμοποιημένο ΧΥΤΑ Γραμματικού, πολύ δε περισσότερο στους
    ΧΥΤΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων, μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.>>.
    Οι προτάσεις, δυστυχώς, εξακολουθούν να πάσχουν αφόρητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα καλά των θέσεων και του κειμένου είναι το παρακάτω.
    <<....Οι αναφορές στον πλήρως απονομιμοποιημένο ΧΥΤΑ Γραμματικού, πολύ δε περισσότερο στους
    ΧΥΤΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων, μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.>>.
    Στις προτάσεις ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ δυστυχώς εξακολουθούν να πάσχουν αφόρητα....κάνουν ακόμα και αυτές του κ. Κυρκίτσου (που πρόσφατα ''μας'' εστάλησαν για διαφωτισμό) να φαίνονται ρεαλιστικές και ξεκάθαρες.
    Ο μόνος τους καημός φαίνεται να είναι η αποφυγή της καύσης αλλά και η μη απώλεια των συμβατικών θέσεων εργασίας (''μαζεύω-μεταφέρω-θάβω'') ....και αυτή είναι ουσιαστικά η μόνη διαφοροποίησή τους από τους ΠΕΣΔΑ .... δεν θέλουν (και σωστά ...αλλά για λάθος λόγους) την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος αλλά προτείνουν πολλούς μικρότερους ΧΥΤΥ μοιρασμένους σε πολλές περιοχές....(φυσικά ''κουβέντα'' για ΕΞΑΓΩΓΗ....κάνει τζίζζζ στους κύκλους των βολεμένων εργατοπατέρων των σύμμεικτων).
    Και προκειμένου να τους ''κουμπώσουν'' τα νούμερα αποδέχονται απόδοση 50% για τις ΜΕΑ (ακριβώς δηλαδή ότι υποστηρίζουν και αυτοί που υποτίθεται ότι πολεμάνε).
    κ.α. πολλά....
    Φαίνεται να υπάρχουν πιστά ακροατήρια για όλους αυτούς τους υποτιθέμενα διαφωνούντες.....και δυστυχώς, μέχρι στιγμής, το άθροισμα αυτών των ακροατηρίων είναι μία ''κρίσιμη μάζα'' που συνθέτει την χάβρα που συντηρεί όσα πρέπει να αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εποχές που υπήρχε χρόνος και διάθεση -για να συζητάμε το μακρύ και το κοντό καθενός- έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα, η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική αντιμετωπίζουν ΑΜΕΣΑ τον κίνδυνο της παράτασης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής για, τουλάχιστον, άλλα δέκα χρόνια. Με άλλα λόγια, είναι η ώρα για σοβαρές κουβέντες και για προτάσεις, οι οποίες και την υφιστάμενη κρίση θα αντιμετωπίζουν και θα βάζουν τις βάσεις για μια άλλη διαχείριση, που δε θα υπαγορεύεται ούτε από τα εργολαβικά συμφέροντα ούτε από τις συντηρητικές - τοπικιστές πρακτικές του πολιτικού προσωπικού κάθε απόχρωσης. Τα παιχιδάκια, στην πλάτη της Δυτικής Αττικής τελείωσαν. Ασκήσεις επί χάρτου και ανοησίες για εξαγωγή σκουπιδιών και καύση -για τους σωστούς λόγους- ας απευθύνονται αλλού, σε απληροφόρητους και αφελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν αυτή η απάντηση λάσπης και παρερμηνείας του σημειώματος που ''απαντά'' ικανοποιεί τους συντάκτες της....
    Σίγουρα θα ικανοποιεί (άλλωστε αυτός είναι ο στόχος και ''επετεύχθη'') το μεγαλύτερο μέρος της ΄΄βάσης'' ως ''απάντηση''...με το γνωστό''απαντήσαμε!''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνεχίζετε στο ίδιο μοτίβο και γίνεστε αφόρητα κουραστικός. Εξυπνακίστικα σχόλια, χαρακτηρισμοί και υπονοούμενα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απουσία θέσης, από τη σκοπιά του συλλογικού συμφέροντος. Θα το ξαναπούμε για τελευταία φορά, όσο πιο ευγενικά μπορούμε: οι προσωπικές σας εμμονές δε μας αφορούν, έχουμε άλλες προτεραιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή