Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

οι μελέτες πρέπει να χορηγηθούν με εισαγγελική παραγγελία ! (το χρονικό του σκανδάλου)


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ


Στις 13/10/2015, ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρ. Παππούς με αποφάσεις του ανέθεσε στην εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING την εκπόνηση δύο μελετών, με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής», συνολικού κόστους 48.000 €.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των μελετών γιατί ο δήμαρχος τις έκρυβε χωρίς να ενημερώσει κανένα.  

Στην έκθεση VERDE.TEC, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4/3/2018 στην Αθήνα, η εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING παρουσίασε τις δραστηριότητές της, ανάμεσα στις οποίες και την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών (στην πράξη, τις μελέτες εκπόνησε η ΕΤS BIOGAS, για λογαριασμό της ASPROFOS ENGINEERING).
 Αμέσως μετά και αφού βρέθηκαν από την διαύγεια οι αποφάσεις του δημάρχου για την ανάθεση των μελετών , στις 5/3/2018, δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φυλής (Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης) και ένα μέλος της συλλογικότητας ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Χρήστος Κουρνιώτης) επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής και ζήτησαν τις μελέτες. Ο κ. Παππούς ισχυρίστηκε ότι δεν έγιναν ποτέ αυτές οι μελέτες και πως η απόφαση για ανάθεση των μελετών έγινε για να φοβίσει απλά κάποιους που αρνήθηκε να κατονομάσει. 

Στις 13/3/2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κώστας Λουμιώτης και Πετρούπολης Νίκος Σακούτης ζήτησαν, γραπτά τις μελέτες, από την ASPROFOS ENGINEERING.
Στις 16/3/2018, ο διευθυντής έργων της ASPROFOS ENGINEERING κ. Λ. Ζάμπας απάντησε ότι οι μελέτες έχουν παραδοθεί στο δήμο Φυλής.
Στις 19/3/2018, αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -ανάμεσά τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κ. Λουμιώτης και Πετρούπολης Ν. Σακούτης- επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού.
Τον ενημέρωσαν για την απάντηση της ASPROFOS ENGINEERING και ζήτησαν, εκ νέου, τις μελέτες. Αυτήν τη φορά, ο κ. Παππούς παραδέχθηκε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τις έχει στην κατοχή του!
Την επομένη ημέρα 20/3/2018 ο δήμαρχος απάντησε στον Κ. Σακούτη πως οι μελέτες είναι άχρηστες και πως τις είχε παραγγείλει για άλλους λόγους.
 Στις 28/3/18 υπήρξε πρωτοσέλιδο-  αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών, βασικών στοιχείων της μελέτης για την αναλυτική καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, που κρύβει –για πάνω από δύο χρόνια- ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς.
Σύμφωνα με τους μελετητές ,  όλοι   οι ρύποι υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ..)».
 Οι μελετητές  μιλούν για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων και  καταγράφουν ως χαρακτηριστική την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών - φουρανίων, βενζολίου - τολουολίου, PCB - PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, συγκεκριμένα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.
Μεταξύ των άλλων, οι μελετητές διαπίστωσαν συγκέντρωση ραδιενεργών στοιχείων στην περιοχή της παλιάς -ανενεργού πλέον- χωματερής και πρότειναν στον δήμαρχο να απευθυνθεί στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για περαιτέρω έρευνα.

Την ίδια ημέρα στις 28/3/2018,   ο δήμαρχος έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία ισχυρίζονταν ότι η μελέτη -που ο ίδιος ανέθεσε και παρέλαβε το Νοέμβρη του 2015- δεν ήταν αξιόπιστη.
 Επικαλέστηκε, γι αυτό το σκοπό, ένα έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία, η οποία αμφισβητούσε τη μέθοδο που ακολουθήθηκε από την ASPROFOS ENGINEERING)  για την εν λόγω μελέτη. 
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις 30/3/18 ζήτησε διευκρινήσεις απο την επιτροπή ατομικής ενέργειας ( ΕΕΑΑ) η οποία απάντησε στις 2/4/18 ως εξής: Το αίτημα του κ. Παππού στην ΕΕΑΑ για την αξιολόγηση της μελέτης , υποβλήθηκε στις 20/3/2018 , δηλαδή μια μέρα μετά την επίσκεψη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στο γραφείο του δημάρχου.
Η απάντηση της ΕΕΑΑ στο δήμο Φυλής δόθηκε στις 28/3/2018 με α.π Α.γ ./ 414/3928/28.3.2018.
 Δηλαδή ο δήμαρχος παραποίησε το έγγραφο  σβήνοντας την ημερομηνία του αιτήματος του , αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση της μελέτης από την ΕΕΑΑ έγινε αμέσως μετά την παραλαβή της. 
Για τον ίδιο λόγο έσβησε και τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία από το έγγραφο της ΕΕΑΑ που δημοσιοποίησε.

Τα συνεχή ψέματα , οι αντιφάσεις και κυρίως η επιμονή του δήμαρχου Φυλής να μην δημοσιοποιεί τις μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με την αποκάλυψη κάποιων ευρημάτων και συμπερασμάτων των μελετών από την Εφημερίδα των Συντακτών , έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση στον τοπικό πληθυσμό. 
Στις 8 Απριλίου 2019 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε την χορήγηση των μελετών στους αιτούντες : Μαρμάρου Χαρίλαο , Κουρνιώτη Χρήστο και Μπιζά Θωμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου