Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Οι «νεκροθάφτες» της Δυτικής Αττικής απειλούν με νομικές διώξεις


Είναι απορίας άξιο με πόσες ακόμη απαράδεκτες αποφάσεις και ενέργειες σκοπεύει να ολοκληρώσει την τρέχουσα θητεία της η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής. Τελευταίο κρούσμα η «εξώδικη διαμαρτυρία, δήλωση, πρόσκληση» του πρωτοκλασάτου στελέχους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ κ. Βρούστη, κατά του Θωμά Μπιζά, μέλους του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Στο Θ. Μπιζά καταλογίζεται η αναδημοσίευση, στο προσωπικό του ιστολόγιο, πρόσφατης ανακοίνωσης του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, με τίτλο: «Οι άνθρωποι της κ. Δούρου χρησιμοποιούν τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής, για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα». Του ζητείται να ζητήσει συγνώμη, να αποκηρύξει την ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και να σταματήσει στο εξής να φιλοξενεί δημοσιεύματα που τον θίγουν, μέσα από το ιστολόγιό του.

Δεκαετίες αγώνων ενάντια στο «διαρκές έγκλημα» της Φυλής, απέναντι σε διοικήσεις και κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, δεν ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μια τέτοια απαράδεκτη πρακτική απειλών νομικών διώξεων, σαν αυτή που χρησιμοποιεί ο κ. Βρούστης και όσοι του προσφέρουν την υποστήριξή τους και ανέχονται τις συμπεριφορές του. Αυτό που προδίδει η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι η υπεράσπιση της -υποτίθεται- «τρωθείσας» τιμής και υπόληψης του κ. Βρούστη, αλλά ο πανικός και η αμηχανία από την αποκάλυψη των όσων «μαγειρεύονται» στην εγκατάσταση της Φυλής και έχουν σαν στόχο τη διαιώνιση της λειτουργίας της και την επέκταση συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αυτήν.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δε θα συνεργήσει στο να εκτραπεί σε προσωπική αντιπαράθεση ο πολιτικός και κινηματικός αγώνας για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, για την εγκατάλειψη του συγκεντρωτικού μοντέλου των σύμμεικτων απορριμμάτων και για την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού, φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών.

Θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε τις αυτοαναφορικές δηλώσεις του για το ήθος του που «όλη η Αττική γνωρίζει» και για την αφιλοκερδή ενασχόλησή του με τα κοινά. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι η απουσία πρότερης εμπειρίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, η εκλογή του στο περιφερειακό συμβούλιο το 2014, η ταυτόχρονη εκλογή του στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και ο ορισμός του σαν γενικού «δερβέναγα» στην εγκατάσταση στη Φυλή, για την τύχη της οποίας είναι ο μόνιμος εισηγητής και επιτηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται. Τον άθλιο ισχυρισμό του ότι το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΚΔΑΥ τον αφήνουμε στην κρίση όλων όσοι γνωρίζουν ποιοι υπερασπίζονται και ποιοι μάχονται το παρωχημένο, διάτρητο και αδιαφανές σύστημα του μπλε κάδου, της ΕΕΑΑ ΑΕ και των ιδιωτικών ΚΔΑΥ, ποιοι αγωνίζονται για την υλοποίηση δημοτικών – διαδημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και ανάκτησης και ποιοι με τις επιλογές τους έχουν βάλει «ταφόπλακα» στη σχετική πρόβλεψη του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, στον κ. Βρούστη ότι τη δική μας -τουλάχιστον- έξωθεν καλή μαρτυρία δεν την έχει. Το εξώδικο του κ. Βρούστη, ωστόσο, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και πάλι για το σώμα του εγκλήματος: το ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ, την επέκταση του ΕΜΑΚ και την επέκταση του ΧΥΤΑ.

Το ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ

Θυμίζουμε ότι το 2004 (δήμαρχος Φυλής ο κ. Μπουραΐμης), παραχωρήθηκε -έναντι ανταλλάγματος- στην εταιρεία ΕΠΑΝΑ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα), έκταση ιδιοκτησίας του δήμου Φυλής, που αποτελεί τμήμα της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της Αττικής, για να κατασκευάσει ένα από τα ΚΔΑΥ υποδοχής του μπλε κάδου. Ο, τότε, φορέας διαχείρισης ΕΣΔΚΝΑ ανέλαβε να διασφαλίσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΚΔΑΥ, κι αυτός έναντι κάποιου ανταλλάγματος. Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2013, που το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- κάηκε σχεδόν ολοσχερώς. Στη θέση του, το 2016, το διάδοχο εταιρικό σχήμα της WATT ΑΕ επιχείρησε να κατασκευάσει νέα μονάδα η οποία, εκτός από το διαχωρισμό του μπλε κάδου θα κάνει και μηχανική και βιολογική επεξεργασία, για την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων (RDF και SRF). Ενώ, δηλαδή, επρόκειτο για μια νέα (ιδιωτική) μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων στη Φυλή -κάτι σαν ένα πιο σύγχρονο ΕΜΑΚ-, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν ανασύσταση του παλιού ΚΔΑΥ και να αποφευχθεί η απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η λαθροχειρία αυτή αποτράπηκε, μετά από παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που ανάγκασε και την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να δώσει αρνητική γνωμοδότηση. Η WATT ΑΕ τροποποίησε τη μελέτη της, συμβιβάστηκε και έλαβε -τελικά- περιβαλλοντική αδειοδότηση για ένα κλασικό ΚΔΑΥ, που θα δέχεται μόνο το περιεχόμενο του μπλε κάδου και βιομηχανικά εμπορικά απόβλητα συσκευασίας (ΒΕΑΣ).

Αυτά μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν -με αφορμή τα υψηλά ποσοστά υπολείμματος του μπλε κάδου στα υφιστάμενα ΚΔΑΥ- αποφασίζεται η αυξημένη χρέωση των ΚΔΑΥ για τις ποσότητες του υπολείμματος που υπερβαίνουν το 30% και οδηγούνται για ταφή (το 30% θεωρείται φυσιολογικό και χρεώνεται στους δήμους). Η ΕΕΑΑ ΑΕ και τα ΚΔΑΥ αντιδρούν με νομικές ενέργειες, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ οπισθοχωρεί και τότε «πέφτει» η ιδέα της περαιτέρω αξιοποίησης του υπολείμματος των ΚΔΑΥ. Με εισήγηση του κ. Βρούστη, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφασίζει, στις 20/2/2019 την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου ένα μέρος του υπολείμματος θα οδηγείται στο ΕΜΑΚ για παραγωγή RDF και ένα μέρος θα οδηγείται στο ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ στη Φυλή για επεξεργασία. Έχει προηγηθεί σχετική επιστολή της WATT ΑΕ, στις 4/1/2019 (πάντα ένα βήμα πιο μπροστά η WATT ΑΕ).

Η παραπάνω απόφαση όχι μόνο αντιστρατεύεται τους όρους λειτουργίας του ΕΜΑΚ και του ΚΔΑΥ της WATT, αλλά -σε γνώση του κ. Βρούστη και της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ- επαναφέρει από την πίσω πόρτα και νομιμοποιεί την επιδίωξη της WATT ΑΕ να λειτουργήσει μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκδίδει την ανακοίνωση που ενόχλησε τον κ. Βρούστη και, ταυτόχρονα, απευθύνεται στη Διεύθυνση περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Η Διεύθυνση περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με επιστολή - κόλαφο προς όλους τους εμπλεκόμενους, επιβεβαιώνει, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι το ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ στη Φυλή μπορεί να δέχεται μόνο το περιεχόμενο του μπλε κάδου και βιομηχανικά εμπορικά απόβλητα συσκευασίας (ΒΕΑΣ) και ενημερώνει τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τις δικές τους ενέργειες. Μετά από αυτό, ελπίζουμε η αυθαιρεσία και η ασυδοσία να σταματήσει εδώ.

Η επέκταση του ΕΜΑΚ

Το ΕΜΑΚ είναι εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, με σκοπό την ανακύκλωση, την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού και δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF), ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή. Η κατασκευή του κόστισε πολύ πάνω από 100 εκ. ευρώ και από το 2010 η διαχείρισή του γίνεται από κοινοπραξία εργολάβων, με προεξάρχουσα την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ του ομίλου Μπόμπολα. Οι πολίτες της Αττικής, μέσω των δήμων και του ΕΔΣΝΑ, επιβαρύνονται με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (πάνω από 12 εκ. ευρώ το 2018) με μηδαμινά αποτελέσματα. Παρά τις αλχημείες του κ. Βρούστη και της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, το ΕΜΑΚ εξακολουθεί να παράγει … το τίποτα. Δίνουμε ενδεικτικά στοιχεία για το 2018:

Με στοιχεία του ίδιου του ΕΔΣΝΑ, στο ΕΜΑΚ εισήλθαν 312.000 τόνοι (248.600 τόνοι σύμμεικτα, 57.400 τόνοι πράσινα και 6.200 τόνοι προδιαλεγμένα οργανικά και ανακυκλώσιμα). Σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς, η ανάκτηση που υπήρξε δεν ξεπερνά το 16%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού να αφορά το δευτερογενές καύσιμο SRF, που οδηγήθηκε για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων «προϊόντων» του ΕΜΑΚ (το RDF, το υποτιθέμενο compost και το υπόλειμμα της επεξεργασίας) οδηγήθηκε για ταφή στο ΧΥΤΑ, ενώ μια καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα καταγράφεται, γενικά, σαν «απώλειες». Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν, για μια ακόμη χρονιά, ένα καραμπινάτο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχουν επέμβει ακόμη οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Αντί, λοιπόν, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να βάλει τέλος σε αυτήν την αθλιότητα, παρέτεινε για έναν ακόμη χρόνο την υφιστάμενη σύμβαση και, ταυτόχρονα, προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, ώστε να υποδέχεται 450.000 τόνους/έτος (350.000 τόνους σύμμεικτων και 100.000 τόνους προδιαλεγμένων οργανικών). Όλα αυτά με πρωτοστάτη τον κ. Βρούστη, ο οποίος περιφέρεται δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την αμείλικτη πραγματικότητα και να νομιμοποιήσει μια επιλογή, καταφανώς σε όφελος των εργολάβων και με ζημία των πολιτών της Αττικής, ιδιαίτερα αυτών της Δυτικής Αττικής που, επιπρόσθετα, υφίστανται τις συνέπειες της λειτουργίας του ΕΜΑΚ.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ

Λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής είναι σαφής η απουσία βούλησης για τη δημιουργία νέων, ήπιων, αποκεντρωμένων υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Σε συνδυασμό με τις παραπάνω επιλογές, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα πως η μόνη ορατή επιλογή είναι η συνέχιση και η επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής. Τα εναπομείναντα κύτταρα (Β3-Β6) της β΄ φάσης γέμισαν, παρά την επέκταση και την εκβάθυνσή τους. Ακολουθεί, το πολύ για ένα χρόνο ακόμη, η απόθεση απορριμμάτων πάνω στα ήδη αποκατεστημένα κύτταρα της α΄ φάσης. Μετά από αυτό το χάος. Καμιά νέα υποδομή δεν υπάρχει για να υποδεχτεί -για επεξεργασία ή ταφή- τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που παράγει η Αττική και οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής (1.600.000 τόνοι, το 2018). Η επέκταση στην γ΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής έχει προαποφασιστεί και απομένει η εξαγγελία της μετά τις εκλογές. Ας μας πουν, τώρα, ο κ Βρούστης και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ότι αυτή η εξέλιξη ωφελεί τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και όχι τα εργολαβικά συμφέρονται που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση της Φυλής και στις γύρω περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αν θέλει ο κ. Βρούστης να συνεχίσει στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε, ας το κάνει. Από την πλευρά μας, θα τον βοηθήσουμε στην αυτο-έκθεσή του. Σε ότι αφορά το εξώδικό του, του απαντάμε: και λίγα λέμε κ. Βρούστη …
25.3.2019

Η γραμματεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Κεφαλάς Τάσος, Κουρνιώτης Χρήστος, Λουμιώτης Κώστας,
Μπιζάς Θωμάς, Σακούτης Νίκος, Φώτου Ρούλα

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Xωματερή ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Η επίμαχη ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΔΩ


 Το εξώδικο του κ. Βρούστη ΕΔΩ

Η απάντηση της ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου