Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Προδιαγεγραμμένος θάνατος στον ΧΥΤΑ Φυλής

 

Το πρωί της Κυριακής 28/7/2024, οδηγός απορριμματοφόρου του δήμου Αθήνας βρήκε τραγικό θάνατο στη χωματερή της Φυλής. Αυτό που όλοι απευχόμασταν, τελικά, συνέβη. Ανεξάρτητα από τις ακριβείς συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος, ήταν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, όπως είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

 

Εδώ δε χωρούν μισόλογα: αυτό που οδήγησε στο θάνατο τον εργαζόμενο του δήμου Αθήνας είναι η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων, αυτών που έχουν επιβάλλει το σημερινό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, μέρος του οποίου είναι η φαραωνική εγκατάσταση στη Φυλή και η μοναδική χωματερή (ΧΥΤΑ) σε αυτήν, που συνεχίζει να υποδέχεται γύρω στο 85% του συνόλου των σκουπιδιών της περιφέρειας.

 

Επειδή ο ΧΥΤΑ στη Φυλή έχει εξαντληθεί προ πολλού -χωρίς να έχει δημιουργηθεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση- τα σκουπίδια στοιβάζονται δημιουργώντας «βουνά» με μεγάλα ύψη, με απότομες κλίσεις και με στενότητα χώρου. Με αυτές τις συνθήκες, η κίνηση των απορριμματοφόρων είναι τρομερά επικίνδυνη, ενώ η απόθεση των απορριμμάτων γίνεται σε ολοένα μικρότερους χώρους (ταμπάνια), όπου συνυπάρχουν άνθρωποι, απορριμματοφόρα και βαρέα οχήματα διάστρωσης και επιχωμάτωσης των σκουπιδιών.

 

Οι κίνδυνοι από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής είναι τεράστιοι και δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Εάν συμβεί ένα μεγάλο ατύχημα στο ΧΥΤΑ λόγω, της  διαρκούς καταστρατήγησης των όρων ασφαλείας,  η Αττική θα κινδυνεύσει από μια περιβαλλοντική - υγειονομική κρίση επικών διαστάσεων και θα κινδυνέψουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

 

Στη Δυτική Αττική ο καρκίνος θερίζει, η δυσοσμία πνίγει καθημερινά τους ανθρώπους, το έδαφος και τα υπόγεια νερά είναι τόσο ρυπασμένα, που θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια να εξυγιανθούν, αλλά για τους υπεύθυνους «πέρα βρέχει». Όσοι βολεύονται από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει τόσα χρόνια σε αυτήν την περιοχή  είναι -απλά- συνένοχοι στο έγκλημα.

 

28.7.2024

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου