Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Η Ήπειρος δέχεται επίθεση στα βουνά της, στα ποτάμια της, στα χωριά της ...

 


Το πανελλαδικό Δίκτυο για την ενέργεια απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στα Γιάννενα, στις 17/6/2023. Σχεδιάζεται οργανωμένη μετάβαση από την Αθήνα. Όσοι/ες ενδιαφέρεστε, στείλτε μήνυμα στο energynetwork2020@gmail.com. Για πιο άμεση ενημέρωση, αφήστε και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η Ήπειρος είναι ένα μαγικό μέρος του κόσμου. "Είναι ένα ποιμενικό τοπίο με κεκλιμένα λιβάδια, φαράγγια τόσο βαθιά και απέραντα που τα πουλιά που γεννιούνται σε αυτά δεν χρειάζεται ποτέ να πετάξουν αλλού, λίμνες που αντανακλούν τον ουρανό καθαρό σαν υδράργυρος και άγρια, χιονισμένα βουνά που πέφτουν σε ένα καταγάλανο Ιόνιο."

Τα άγρια ​​ποτάμια, οι λίμνες, οι ελώδεις περιοχές και τα βουνά με τις χιονισμένες κορυφές αποτελούν ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον που συντηρεί μια εξαιρετική ποικιλομορφία φυσικής ζωής. Λύκοι και καφέ αρκούδες περιφέρονται ακόμα σε αυτή τη γη και χρυσαετοί πετούν ακόμη στους ουρανούς της. Εκατοντάδες σπάνια είδη αγριολούλουδων ευδοκιμούν ανεμπόδιστα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η Ήπειρος είναι ο θεματοφύλακας της τεράστιας φυσικής ιστορίας και του φυσικού πλούτου.

Η Ήπειρος είναι νερό ! «Το νερό κρατά την ιστορία, παίρνει πληροφορίες από όλες τις εποχές, μέχρι τον βυθό της Παγγαίας - πολύ πριν σχηματιστούν τα βουνά - και κρατά όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αποκλειστεί από τότε, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Μπορείτε σχεδόν να εντοπίσετε την εξέλιξη της Ηπείρου σε αυτό το νερό».

Αυτός ο τόπος είναι πλούσιος σε μνημεία που υποδηλώνουν τη μακρά και ένδοξη ιστορία του . Το παρελθόν σώζεται στους αρχαιολογικούς του χώρους, στους μεγάλους αριθμούς μοναστηριών και εκκλησιών, στα φρούρια , στα πανέμορφα παλιά πέτρινα χωριά , στους νερόμυλους και στα εκατοντάδες πετρόκτιστα γεφύρια του.

Η Ήπειρος είναι παλιά και είναι βαθιά. Είναι μια πηγή βαθιών πολιτιστικών παραδόσεων, όπως η νομαδική βοσκή και τα Ηπειρώτικα, που πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη λαϊκή μουσική που έχει διασωθεί στην Ευρώπη. Υπήρξε κόμβος σε ένα ευρύ δίκτυο εμπόρων, ταξιδιωτών και νομαδικών πληθυσμών: μεταξύ αυτών των Βλάχων, των Ρομά ,των Σαρακατσάνων... μια πνευματική πύλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η ορεινή γεωγραφία της συμβάλλει στο αίσθημα αποσύνδεσής της με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και στην υπανάπτυξη . Η υπανάπτυξη διατηρεί την παρθένα ομορφιά της περιοχής, αλλά η ζωή για τους ντόπιους είναι πραγματικά ένας αγώνας. Οι παραδοσιακοί τρόποι ζωής απειλούνται και τα πανέμορφα χωριά αδειάζουν ...

Η αναζωογόνηση της αγροτικής ζωής και των παραδοσιακών κοινοτήτων , η αποαστικοποίηση , η ανάπτυξη που θα βασίζεται στον ήπιο τουρισμό, την παράδοση και τη βιωσιμότητα, μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και ζωντανή τοπική οικονομία, διατηρώντας τη μοναδική βιοποικιλότητα και τον τρόπο ζωής της περιοχής για τις μελλοντικές γενιές.

Όμως οι πολιτικές που επιλέχθηκαν με πρόσχημα την ανάπτυξη και το υποτιθέμενο αδιέξοδο της ενεργειακής κρίσης, οδηγούν τώρα σε ένα μαύρο αύριο που θα βαρύνει γενιές και γενιές Ηπειρωτών.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις πόσιμου νερού. Η ένταξη της γης στο εμπορευματικό κύκλωμα δεν αφήνει την δυνατότητα να ζήσει κανένας στον τόπο του . Η "Ενεργειακή μετάβαση" αποτελεί στην ουσία μεταβίβαση των φυσικών πόρων στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών , αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτούς, τόσο των ανθρώπων όσο και όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών .

Η Ήπειρος δέχεται επίθεση στα βουνά της, στα ποτάμια της, στα χωριά της ...

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εξόρυξη Υδρογονανθράκων θα είναι καταστροφική επιλογή για την ΗΠΕΙΡΟ.

Καλούμε όλες τις Πρωτοβουλίες της Ηπείρου, όλες τις συλλογικότητες και όλους τους Ηπειρώτες πολίτες, καλούμε όλους όσους αγωνίζονται σε όλη την Χώρα, ΚΑΤΑ της λεηλασίας που δέχονται οι τόποι μας και οι ζωές μας .

Να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία των τόπων μας , είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των κατοίκων !

Γιατί η Ήπειρος εκτός από ένας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, είναι και ένας τόπος Αντίστασης και Ελευθερίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου