Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ ΝΤΡΟΠΗ!!! Το ΕΓΚΛΗΜΑ σε Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!… Καύση σκουπιδιών, αποτεφρωτήρας νοσ. αποβλήτων, λυματολάσπη για πάντα;;;



Πιστεύουμε ότι η μόνη ουσιαστική λύση είναι να κλείσει ολόκληρη η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Μόνο έτσι θα κλείσει μετά από 55 χρόνια η μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρώπη. Απαιτούνται μαζικοί αγώνες των κατοίκων της Δ. Αττικής της Δ. Αθήνας και όλης της Αττικής!!!

Πριν λίγες μέρες η διοίκηση Πατούλη και ο Φορέας Διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισαν να υλοποιήσουν στα κρυφά τη δολοφονική καύση ακόμη και σκουπιδιών κι όχι μόνο των υπολειμμάτων της υποτιθέμενης ανακύκλωσης. Με αποφασίζομεν και διατάσσομεν προωθεί την κυβερνητική επιλογή να καθιερώσει ως βασική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων την καύση των προϊόντων της επεξεργασίας των σύμμεικτων, των επονομαζόμενων δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF). Δεν αρκέστηκε, όμως, σε αυτό και πρόσθεσε πρόβλεψη να καίγεται και το σύνολο των σύμμεικτων, δηλαδή, όλα τα σκουπίδια που πετούμε στον κάδο που -κατ’ ευφημισμό- ονομάζει «υπολειμματικά»! Όσο για το πού θα χωροθετηθούν οι μονάδες καύσης... έχει φωτογραφηθεί με χίλιους τρόπους και πάλι η Δυτική Αττική. Θυμίζουμε ότι η καύση είναι και περιβαλλοντικά καταστροφική και πολύ ακριβή. Υπονομεύει στην πράξη την ανακύκλωση διότι η απόσβεση των πανάκριβων εργοστασίων καύσης απαιτεί την τροφοδότησή τους για δεκαετίες με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων.   

Όμως, κρυβόταν και άλλη έκπληξη για τους κατοίκους της δυτικής πλευράς της Αττικής για τον υπό κατασκευή νέο ΧΥΤΑ, που είχε αποφασιστεί από τη διοίκηση Δούρου και τον ΕΔΣΝΑ στη 1/8/19. Στις  προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ (31/5/21 και 21/11/21) αποφασίστηκε ο νέος ΧΥΤΑ  να έχει χωρητικότητα 4.000.000 κ.μ. σκουπιδιών. Στις 19/4/22 κρυφά και στα ψιλά γράμματα αποφασίστηκε επιπλέον δυνατότητα για διπλασιασμό της χωρητικότητας, ώστε να φτάσει τα 8.000.000 κ.μ. !!!

 

Με την κατάθεση της προσφοράς του μοναδικού διεκδικητή στον ΕΔΣΝΑ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8/4/22 ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων. Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν αποδεικνύουν και στον πιο ευκολόπιστο ότι αυτός ο διαγωνισμός βρωμά διαπλοκή και περιβαλλοντικό ρατσισμό. Θέλουν να γίνει στον χώρο της χωματερής, ενώ δεν έχει καμιά σχέση με αυτή! Μάλιστα τα 5 χρόνια παράταση της λειτουργίας έγιναν 25 ως το 2047!... χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση

Η μεθόδευση ήταν τόσο προκλητική που και ο δήμαρχος Φυλής, μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, μίλησε για φασιστικές συμπεριφορές και για προσπάθεια να κατασκευαστεί απόφαση που δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ε.Ε. Μόνο ο κ. Πατούλης θα μπορούσε να δώσει εντολή να ακυρωθεί ο προηγούμενος διαγωνισμός που ήταν 5ετούς διάρκειας και να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για 24 χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι συνενοχή η ανοχή σε αυτό το σκάνδαλο του Αποτεφρωτήρα στην εγκατάσταση της Φυλής!

  • Η αποτέφρωση των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δεν έχει καμιά σχέση με τις αρμοδιότητες του (ΕΔΣΝΑ). Η εγκατάσταση της Φυλής μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα και ο αποτεφρωτήρας βρίσκεται παράνομα στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ).
  • Τα υγειονομικά απόβλητα έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο κι αυξημένη τοξικότητα και η αποτέφρωσή τους πρέπει να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις μακριά από κατοικίες.

Στην περιοχή της παλιάς και «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυματολάσπης, αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος, ενώ έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από το 1990. Συζητήθηκαν στη Βουλή επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή κ. Αρσένη  για τον ανοιχτό κρατήρα λυματολάσπης και τους τοξικούς καπνούς που αναδύονται  στο χώρο και τη δυσοσμία στις περιοχές της Δ. Αθήνας και της Δ. Αττικής. Τέθηκαν  μια σειρά από ερωτήματα :

·         Γιατί επί 16 χρόνια παραμένει ανοιχτός ο κρατήρας με την λυματολάσπη; Τι επιπτώσεις έχει στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας; Πριν την απόθεση λυματολάσπης είχαν γίνει έργα στεγανοποίησης του πυθμένα; Υπάρχουν στον κρατήρα εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων;

·         Γιατί δεν προχωρά το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε αυτοψία στο χώρο όπως οφείλει; 

Ο υπουργός κ. Σκρέκας δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως η λυματολάσπη έπεσε νόμιμα πριν από 17 χρόνια στην παλιά χωματερή Άνω Λιοσίων. Ο Δήμος Φυλής κι επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν σε αυτόν τον επικίνδυνο και μολυσμένο χώρο φωτοβολταϊκό πάρκο και πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής!... Είναι φάνερο ότι προσπαθούν πάση θυσία  να συγκαλύψουν το σκάνδαλο του ανοιχτού κρατήρα λυματολάσπης και των τοξικών καπνών. Αδιαφορούν για τις πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν και η μόνη τους έγνοια είναι να εξυπηρετήσουν κάποια εργολαβικά συμφέροντα.

Συνολικά, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ προκηρύσσει διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κάνει απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών για ό,τι χωρά ο νους του ανθρώπου και σχεδόν, μόνιμα κερδισμένος είναι η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡΑΣ με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Επεκτάσεις και πανωσηκώματα για νέους ΧΥΤΑ, ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων, μονάδα βιοαερίου, στραγγισμάτων και ΕΜΑΚ έχουν ανατεθεί σε κοινοπραξίες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ. Ο ΕΔΣΝΑ έχει μεταλλαχθεί σε κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ - ΕΔΣΝΑ - Πατούλης».

 

Για όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα καλούμε να συνεργαστούμε αποφασιστικά φορείς, σωματεία συλλογικότητες, παρατάξεις, πολίτες!!! Όλοι οι Δήμοι και ιδιαίτερα εκείνοι στη δυτική πλευρά της Αττικής και οι κάτοικοι να πουν  ΟΧΙ στο νέο ΠΕΣΔΑ που αυξάνει τις ανισότητες σε βάρος τους και διαλύει την υγεία τους. Επίσης, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και το Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψουν αυτό το ΠΕΣΔΑ – κοροϊδία!

·       Το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ δε θα περάσει όσα κόλπα και πραξικοπήματα και να κάνουν! 

·       Άμεση διακοπή κάθε κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ καθώς και κάθε επέκτασης των υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).

·       Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ).

·       Άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης και απορρύπανση του κρατήρα στην “αποκατεστημένη” παλιά χωματερή Άνω Λιοσίων.

·       Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

·       Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής. Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.

·       Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

·       Άμεση κατασκευή μονάδων πραγματικής ανακύκλωσης, αντί των «αμαρτωλών» ΚΔΑΥ, που καίγονται το ένα μετά το άλλο και άμεση έναρξη προγραμμάτων ανακύκλωσης από τους Δήμους.

·       Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

·       Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών για ένα νέο σύστημα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με βασικό στόχο τη μέγιστη προδιαλογή, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου