Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Απάτη ολκής στα «ψιλά γράμματα» του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής: καύση σύμμεικτων και 4.000.000 κ.μ. σκουπιδιών επιπλέον στη Φυλή!

 


Πρώτα ψηφίζουν … μετά βλέπουν τι ψήφισαν 

Στις 19/4/22 συνεδρίασε δια περιφοράς η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και ενέκρινε το επικαιροποιημένο κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που δημοσιεύτηκε στις 21/4/22: Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ κλήθηκε να ψηφίσει την επικαιροποιημένη έκδοση σε διά περιφοράς συνεδρίαση με κατεπείγοντα χαρακτήρα, καθώς «πρέπει άμεσα να αποσταλεί το επικαιροποιημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ στο υπουργείο [Περιβάλλοντος], λόγω καταληκτικής ημερομηνίας». Μέλος της Επιτροπής υποστήριξε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι πρώτα κλήθηκε να ψηφίσει και μετά του εστάλη η εισήγηση.

Καύση ακόμη και σύμμεικτων!

Από την απόφαση αποκαλύφθηκε πως η διοίκηση του κ. Πατούλη αποφάσισε  να υλοποιήσει με βίαιο τρόπο την κυβερνητική επιλογή να καθιερώσει σαν βασική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων την καύση των προϊόντων της επεξεργασίας των σύμμεικτων, των επονομαζόμενων δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF). Δεν αρκέστηκε, όμως, σε αυτό. Με άνωθεν εντολή, μπήκε στο επικαιροποιημένο κείμενο πρόβλεψη να καίγονται όχι μόνο τα προϊόντα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων (RDF/SRF), αλλά και το σύνολο των σύμμεικτων, δηλαδή των μη διαχωρισμένων αποβλήτων του πράσινου κάδου που -κατ’ ευφημισμό- ονομάζονται «υπολειμματικά». Όσο για το πού θα χωροθετηθούν οι μονάδες καύσης, κανείς δεν παραβλέπει ότι έχει «φωτογραφηθεί» με χίλιους τρόπους και πάλι η Δυτική Αττική.

Η μέθοδος της καύσης, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, είναι περιβαλλοντικά καταστροφική και πολύ ακριβή. Επιπλέον υπονομεύει στην πράξη κάθε προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης διότι η απόσβεση των πανάκριβων εργοστασίων καύσης απαιτεί την τροφοδότησή τους για πολλές δεκαετίες με τεράστιες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων.    

 Διπλασιάζεται η χωρητικότητα του νέου ΧΥΤΑ!

Όμως, το επικαιροποιημένο κείμενο στα ψιλά γράμματα έκρυβε και άλλη έκπληξη για τους κατοίκους της δυτικής πλευράς της Αττικής. Η έκπληξη αφορά τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, που είχε αποφασιστεί και δρομολογηθεί από τη διοίκηση της κ. Δούρου και την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, την 1η Αυγούστου 2019.

Στις δύο πρώτες αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για το νέο ΠΕΣΔΑ (31/5/21 και 21/11/21) υπήρχε η ακόλουθη διατύπωση: «Για τον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κ.μ. και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για την διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων ΑΣΑ ανά έτος». Στις 19/4/22, η συγκεκριμένη διατύπωση αναδιαμορφώθηκε ως εξής: «Για τον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κ.μ. με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 4.000.000 κ.μ. και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για την διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων ΑΣΑ ανά έτος». «Έχωσαν», δηλαδή, στα ψιλά γράμματα επιπλέον 4.000.000 κ.μ. σκουπιδιών, πιστεύοντας ότι δε θα προσέξει κανείς την «καραμπινάτη» λαθροχειρία.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας μαριονέτα συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων  

Λειτουργούν  ως ενεργούμενα συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων και υπογράφουν ό,τι τους πλασάρουν αυτοί που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ, σε μόνιμη βάση. Από το «δικαίωμα προαίρεσης» η μόνη κερδισμένη είναι η ανάδοχη κοινοπραξία του ΗΛΕΚΤΩΡΑ, που θα «τσεπώσει» πολλά εκατομμύρια ευρώ. Επεκτάσεις, «πανωσηκώματα», νέοι ΧΥΤΑ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, μονάδα βιοαερίου, μονάδα στραγγισμάτων, ΕΜΑΚ έχουν όλα ανατεθεί σε κοινοπραξίες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ. Οι νέες άθλιες μεθοδεύσεις της κοινοπραξίας «ΗΛΕΚΤΩΡ - ΕΔΣΝΑ - Πατούλης»  είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Όσα κι αν διατυμπανίζουν, για επικοινωνιακούς λόγους, για «πράσινη» διαχείριση και για «κυκλική οικονομία», η προσήλωσή τους στα σύμμεικτα, στην καύση και, ταυτόχρονα, στη συνέχιση της ταφής των απορριμμάτων δεν κρύβεται. Η υποτιθέμενη μεταβατικότητα των νέων δραστηριοτήτων στη Φυλή αποδεικνύεται ένα τεράστιο ψέμα. Ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών, η κατασκευή νέων και η συνεχής επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής το μόνο που θα «πετύχουν» είναι τη διαιώνιση της λειτουργίας αυτής της «αμαρτωλής» εγκατάστασης.  

 Εκτόξευση του κόστους διαχείρισης με συνέπειες την αύξηση των δημοτικών τελών  

 Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών θα προκαλέσει εκτόξευση του κόστους διαχείρισης, το οποίο θα οδηγήσει σε αναγκαστική αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να αποσβεστούν οι δαπανηρές επενδύσεις των εγκαταστάσεων καύσης και να εξασφαλιστούν τα εργολαβικά κέρδη για τις επόμενες δεκαετίες. Δε μας φτάνει η ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, δε φτάνει που πληρώνουμε το τέλος ανακύκλωσης στα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε, θα χαρατσωθούμε επιπλέον για να χρηματοδοτήσουμε ένα σύστημα που εμποδίζει την πραγματική ανακύκλωση !!  

Συσπείρωση για την αποτροπή της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ 

Αυτός ο ΠΕΣΔΑ δεν θα περάσει όσα πραξικοπήματα και να κάνουν, όσα  κόλπα και να σκαρφιστούν. Καλούμε φορείς, συλλογικότητες, παρατάξεις, πολίτες να συνεργαστούμε για:

·       Να απορριφθεί  το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.

·       Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).

·       Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ).

·       Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.

·       Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

·       Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.

·       Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

·       Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.

·       Κατασκευή μονάδων πραγματικής ανακύκλωσης, αντί των «αμαρτωλών» ΚΔΑΥ, που καίγονται το ένα μετά το άλλο.

·       Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

  

Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ προκηρύσσει διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και προχωρά σε απ’ ευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών για ό,τι χωρά ο νους του ανθρώπου και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ σε διακοσμητικό ρόλο αποφασίζει τάχα για την τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.  Ο Φορέας Διαχείρισης της Αττικής έχει μεταλλαχθεί σε κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ - ΕΔΣΝΑ - Πατούλης». Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, την ΠΕΔΑ και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να απορρίψουν το ΠΕΣΔΑ – κοροϊδία, που ενέκρινε η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

Καλούμε τους Δήμους της δυτικής πλευράς της Αττικής να πουν  όχι στο ΠΕΣΔΑ που συντηρεί και επεκτείνει τις ανισότητες σε βάρος των κατοίκων των περιοχών μας. Αυτό το ΠΕΣΔΑ δε θα περάσει όσα πραξικοπήματα και να κάνουν, όσα  κόλπα και να σκαρφιστούν.  

 

27.4.2022

        

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου