Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Νέα κινητοποίηση για Φυλή - Σχιστό, στις 12/5/2021

Μια νέα κινητοποίηση ετοιμάζουν οι φορείς και οι συλλογικότητες της Δυτ. Αθήνας - Δυτ. Αττικής και Δυτ. Πειραιά, σε συνέχεια του συμβολικού αποκλεισμού των εγκαταστάσεων στη Φυλή και στο Σχιστό, που πραγματοποιήθηκε στις 17/3. Αυτήν τη φορά, θα βρεθούν, την Τετάρτη 12/5, έξω από τα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, όπου και το πολιτικό «κέντρο» από το οποίο εκπορεύονται όλες οι αποφάσεις που καταδικάζουν τη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου στο μόνιμο και μοναδικό σκουπιδότοπο ολόκληρης της περιφέρειας.


Η κινητοποίηση θα συνοδευτεί από διαρκείς ενημερωτικές δράσεις, με τη χρήση έντυπου και ψηφιακού υλικού, μέσω του οποίου αναδεικνύεται:
· Η επέκταση και μονιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Φυλή.
· Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε Φυλή, Σχιστό, ενδεχομένως και σε άλλα σημεία του δυτικού τομέα της Αττικής.
· Η συνειδητή αδιαφορία για τις αναγκαίες νέες υποδομές στην υπόλοιπη Αττική.
· Οι ανεπανόρθωτες συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον, εξ αιτίας των παραπάνω επιλογών.
· Η διάθεση για συνέχιση και μαζικοποίηση των ενωτικών αγώνων στα Δυτικά και σε όλη την Αττική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίο μπορείτε να «κατεβάσετε» από εδώ.

#ΦυλήΣχιστόSTOP


ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΟ: 
60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

Η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής.

Επεκτείνουν και μονιμοποιούν τις παλιές εγκαταστάσεις στη Φυλή

· Κατασκευάζουν νέο ΧΥΤΑ (δημιουργώντας τεχνητό τείχος, μήκους 1.530 μέτρων και ύψους 20 μέτρων), με δυναμικότητα, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
· Αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το υφιστάμενο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ), ώστε να επεξεργάζεται 400.000 χιλ. τόνους απορριμμάτων (σύμμεικτων και οργανικών), με στόχο την παραγωγή «προϊόντων» που θα οδηγούνται για καύση και όχι την περαιτέρω ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
· Συνεχίζουν την καύση επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ), στο μοναδικό για όλη τη χώρα αποτεφρωτήρα, που «καίει» 12-15 τόνους ημερησίως από 180 σημεία της χώρας. Μάλιστα, προωθείται διαγωνισμός για τη συντήρηση και λειτουργία του για τα έτη 2022-2027 και για την αναβάθμισή του, καθώς το 2022 κλείνει 20 χρόνια ζωής και προετοιμάζεται η συνέχιση της λειτουργίας του για άλλα 20 χρόνια, αποτεφρώνοντας μέχρι και 30 τόνους ημερησίως.

Προχωρούν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στα Δυτικά της Αττικής

· Προχωρούν, εντατικά, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δύο νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και οργανικών σε Φυλή και Σχιστό, δυναμικότητας 450.000 και 270.000 χιλ. τόνων αντίστοιχα, πάλι με τη λογική της παραγωγής καύσιμων υλικών και με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για 30 χρόνια περίπου. Το εξωφρενικό είναι ότι τη μονάδα της Φυλής την ονομάζουν «μονάδα του κεντρικού τομέα της Αττικής» και τις εγκαταστάσεις της Φυλής και του Σχιστού «πάρκα κυκλικής οικονομίας».
· Με ευθύνη της κυβέρνησης, προετοιμάζεται η κατασκευή κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, ώστε να καίει αυτά που θα «παράγουν» οι παλιές και οι νέες μονάδες επεξεργασίας. Αντί η μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων να ενισχύσει την ανακύκλωση, γίνεται το εργαλείο για να καθηλωθεί η ανακύκλωση σε χαμηλά ποσοστά, να έχουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη ψηλά ποσοστά σύμμεικτων σκουπιδιών και να κερδοσκοπούν οι εργολάβοι.

Αδιαφορούν για τις αναγκαίες νέες υποδομές στην υπόλοιπη Αττική

Την ίδια ώρα που στήνουν νέες θηριώδεις εγκαταστάσεις στα Δυτικά, αδιαφορούν πλήρως για την ουσιαστική ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης, σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή γειτονικών δήμων. Τα «πράσινα σημεία», οι υποδομές υποδοχής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών, η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων καρκινοβατούν και όπου κάτι προωθείται είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων και για να παραχωρηθούν νέοι τομείς δραστηριότητας στους ιδιώτες, με τους δήμους θεατές των επικοινωνιακών επιλογών του κ. Πατούλη.

Επαναπαύονται με την ύπαρξη της χωματερής της Φυλής, την οποία επεκτείνουν συνεχώς, αναβάλλοντας ένοχα την απόφαση δημιουργίας νέων χώρων ασφαλούς ταφής των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), εκτός Δυτικής Αττικής, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής και να μπορέσει να «κυλήσει» ομαλά η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών.

Δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια

Κουραστήκαμε να μιλάμε γι’ αυτό το «έγκλημα», αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μπει τέρμα στο κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών.


Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υπέρτατη αξία

Τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
· Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ)
· Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
· Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
· Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
· Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
· Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
· Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών-συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
· Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, 
ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!

19.4.2021

Φορείς και συλλογικότητες
Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας - Δυτικού Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου