Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Πολύ σοβαρές αντιρρήσεις της Διεύθυνσης δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας στη διαβούλευση για την ΜΠΕ της ΟΕΔΑ Φυλής! Επιβεβαίωση των παρατηρήσεων του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ!

ΜΠΕ = Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων . 

Η Διεύθυνση δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για το έργο του νέου ΧΥΤΑ Φυλής, διότι διαπιστώνει ουσιώδεις ελλείψεις στο αντικείμενο που την αφορά. Ζητά να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία για αξιολόγηση και έγκριση

·         τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής  έρευνας και της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που περιλαμβάνονται στην ίδια έρευνα.

·         στοιχεία από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Άνω Λιοσίωνπου υλοποιείται από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και από την οποία προέκυψαν σοβαρότατα στοιχεία από μια σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων.

Υπενθυμίζουμε πως  στην παρέμβασή του στη δημόσια διαβούλευση το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ανέφερε: «εντύπωση προκαλεί η μη αξιοποίηση των παραδοτέων της επιδημιολογικής έρευνας που έχουν ολοκληρωθεί και, κυρίως, αυτών που περιέχουν την εκτίμηση των επιπτώσεων στους εργαζόμενους στην εγκατάσταση και στους κατοίκους των όμορων περιοχών».

Σημειώνουμε πως από τα στοιχεία που περιέχονται στην "Τελική Έκθεση" (Μάρτης 2018) και τα επιμέρους 13 μηνιαία τεύχη (από 1.1.17 έως 31.1.18) του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Άνω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν το 2017 από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ  προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία  από μια σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

·       Τα απορρέοντα προς το παρακείμενο ρέμα νερά ("Μαυρηνώρα" ή "Ρεματάκι") εμφανίζουν μικροβιολογική φόρτιση κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα! Χειρότερη είναι η κατάσταση στα λιμνάζοντα νερά.

·       Η οργανική ρύπανση σε ορισμένες θέσεις ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων!

·       Διαπιστώνονται μεγάλες υπερβάσεις (πολλαπλάσιες των θεσπισμένων ορίων) στα απορρέοντα επιφανειακά νερά ως προς τους πλέον επικίνδυνους τοξικούς ρύπους: Κάδμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος, Νικέλιο, μαζί και το Χρώμιο προσθέτουμε εμείς. Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο450 φορές για το Χρώμιο1.120 φορές για το Μόλυβδο3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο.

Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας αφορά το χαρακτηρισμό του έργου του νέου ΧΥΤΑ ως  έργου μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

«Στη μελέτη αναφέρεται ότι τα έργα μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων πραγματοποιούνται προκειμένου ο ΕΔΣΝΑ να ανταπεξέλθει στην υποχρέωσή του έναντι των Δήμων της Αττικής να διαθέτει εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του ταχέως αναπτυσσόμενου καφέ κάδου. Από την περιγραφή των έργων μεταβατικής διαχείρισης όμως γίνεται αντιληπτό ότι τα έργα μεταβατικής διαχείρισης θα υποδέχονται υπολειμματικά/σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα και ένα μικρό μόνο ποσοστό προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούνται διευκρινίσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης των έργων αυτών  καθώς και διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων

Με τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνεται και από τα πλέον αρμόδια όργανα ο  ισχυρισμός του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ πως στη μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Φυλής υπάρχει συνειδητή παράλειψη εξέτασης και υποβάθμιση δεδομένων σχετικών με τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. 

η παρέμβαση  της Διεύθυνσης δημόσιας υγείας του υπουργείου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου