Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ : Να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Φυλής.

 


 

ΘΕΜΑ:  ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕ ΤΟΥ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε τυχαία ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής έχει αναρτηθεί ότι διαβιβάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με  τίτλο έργου: <<Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής>>, εντάσσεται στην υποκατηγορία Α1, ομάδα 4η,  α/α: 5 («Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) και τα επιμέρους έργα της ΟΕΔΑ τα οποία είναι Χώροι Υγειονομικής Ταφής και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αποβλήτων ανήκουν στις υποομάδες α/α: 13 (Εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ανάκτησης και διάθεσης) αστικών στερεών αποβλήτων (εργασίες R3, R10, R12, D8, D9, D13) & α/α: 14 (Υγειονομική ταφή μη επικίνδυνων αστικών στερεών υπολειμμάτων ή αποβλήτων (ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ) (εργασίες D1, D5).

Πρόκειται, όπως είναι προφανές, για τη συνολική μελέτη που αφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής και περιλαμβάνει τόσο παλαιά όσο και νέα έργα. Στην ίδια ανάρτηση, αναφέρεται ως ημερομηνία λήξης της δημόσιας διαβούλευσης η αυριανή ημερομηνία, ήτοι η 13η Ιανουαρίου 2021.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, καμία ΜΠΕ για τον ΟΕΔΑ Φυλής δεν έχει τεθεί σε γνώση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ούτε έχει διαβιβασθεί στους περιφερειακούς συμβούλους ή τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Κατόπιν τούτων ζητούμε από τον Περιφερειάρχη, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να ενημερώσουν το Συμβούλιο:

1.    Πότε ήρθε σε γνώση των υπηρεσιών της Περιφέρειας η ΜΠΕ, η οποία έχει ημερομηνία υπογραφής 10 Νοεμβρίου 2020

2.    Για ποιους λόγους η ΜΠΕ δεν διαβιβάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

3.    Για ποιους λόγους δεν έχει τεθεί σε συζήτηση το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής και ευρύτερα της διαχείρισης απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζητηθεί να εισαχθεί προς συζήτηση δεκάδες φορές από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και επιλέγεται η απόκρυψή του συνειδητά από τη διοικούσα παράταξη και τον Περιφερειάρχη. Το κρισιμότερο ζήτημα για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της δυτικής Αττικής και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της περιφέρειας στο σύνολό της συσκοτίζεται συνεχώς με τη στάση της διοικούσας παράταξης και των γνωστών συμμάχων της. Ωστόσο, η απόκρυψη της διαβίβασης της ΜΠΕ, ενώ ταυτόχρονα από την ίδια την ιστοσελίδα της Περιφέρειας διατυμπανίζεται ψευδώς η διαβίβασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπερβαίνει τα εσκαμμένα. 

Αντιλαμβανόμενοι ότι η ΜΠΕ και το ευρύτερο ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής και των απορριμμάτων της Αττικής δεν μπορεί να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης, αλλά και την κρισιμότητα του θέματος που έχει φτάσει πλέον κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», ζητούμε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να εντάξει τη συζήτηση του θέματος του ΧΥΤΑ Φυλής σε τακτική συνεδρίαση, εντός των επόμενων 15 ημερών και από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει με απόφασή του την ένταξη του θέματος σε ημερήσια διάταξη, εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

 

Η περιφερειακή σύμβουλος της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου