Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Στη Φυλή και το Σχιστό για τουλάχιστον 29 χρόνια οι νέες μονάδες με ΣΔΙΤ και καύση !

 

η φωτογραφία είναι από σχετικό το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής ΕΔΩ

Ανακοινώθηκε ότι δύο νέα έργα διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός  Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός  Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κ. Βασίλειος Κόκκαλης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων «υλικών ή/και ενέργειας». Η παραγωγή ενέργειας δεν είναι τίποτε άλλο από την καύση των υπολειμματικών συμμείκτων για την παραγωγή ενέργειας, που παρουσιάζεται ωραιοποιημένα ως «ενεργειακή αξιοποίηση». Συγκεκριμένα, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

·       «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών», στην περιοχή της Φυλής. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.

·       «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων», στην περιοχή του Σχιστού. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.

Στη χθεσινή επίσκεψή μας στην εγκατάσταση της Φυλής, με το βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κ. Αρσένη, διαπιστώσαμε ότι το σύνολο του εναπομένοντος χώρου της εγκατάστασης της Φυλής πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για το νέο ΧΥΤΑ που προωθούν. Με αυτό το δεδομένο,  ρωτήσαμε τον κ. Χιωτάκη, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, που ακριβώς θα γίνει η νέα μονάδα στη Φυλή και μας απάντησε πως δεν γνωρίζει. Φυσικά, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ειλικρινές της απάντησης του κ. Χιωτάκη. Ωστόσο, είναι πραγματικά εξωφρενικό το να παίρνει ο ΕΔΣΝΑ αποφάσεις για την κατασκευή τεράστιων μονάδων επεξεργασίας και να μην γνωρίζουν οι ίδιοι που παίρνουν τις αποφάσεις, που πρόκειται να κατασκευαστούν οι μονάδες.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ότι οι αποφάσεις για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά στην υγεία και στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, παίρνονται σε εξωθεσμικά, ανεξέλεγκτα κέντρα. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι το θέμα της εγκατάστασης της Φυλής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά: ή θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ή θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολλές δεκαετίες ακόμη.

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου