Αναλογιζόμαστε με τρόμο το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν ο μεσογειακός τυφώνας έπληττε την Αττική, με τη σφοδρότητα που έπληξε άλλες περιοχές της χώρας τις τελευταίες μέρες. Ο λόγος που μας αναγκάζει να κάνουμε τέτοιες σκέψεις είναι ο τραγικός τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, που σε ποσοστό πάνω από 90% οδηγείται για θάψιμο στο ΧΥΤΑ της Φυλής.
Έχουν περάσει, σχεδόν, δύο χρόνια από τη στιγμή που εξαντλήθηκε η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής. Το γεγονός αυτό αντί να ενεργοποιήσει πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και εκτεταμένης ανακύκλωσης υλικών -με προδιαλογή στην πηγή- και αναζήτησης νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων, για το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα, έχει οδηγήσει τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και την περιφέρεια Αττικής στη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν: στη διόγκωση και στη συνέχιση της λειτουργίας -για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες, των υφιστάμενων ΧΥΤΑ στη Φυλή!!!
Κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα - λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών. Κατασκευάζουν νέο προσωρινό ΧΥΤΑ, στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) των Α. Λιοσίων, που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια για ταφή από το 2005. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διαγωνισμός, με τον παραπλανητικό τίτλο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», με βασικό αντικείμενο την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, προκειμένου να δεχτούν άλλα 4.000.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών τα επόμενα χρόνια.
Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιεί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -από το 2016, ακόμη- για τους κινδύνους στους οποίους υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση και τα πληρώματα των απορριμματοφόρων, η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας κωφεύει. Αγνοεί τις προειδοποιήσεις και εκθέτει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο, προκειμένου να μην κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και θιγούν τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ και χάσουν την «κότα με τα χρυσά αβγά» οι δημοτικοί άρχοντες της Φυλής που εισπράττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα αντισταθμιστικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν ασχολούνται καν με την ανεύρεση νέων ασφαλών χώρων υγειονομικής ταφής εκτός Φυλής. Επικαλούνται την επαπειλούμενη κρίση των σκουπιδιών -που οι ίδιοι δημιούργησαν, αφού δεν μερίμνησαν να γίνουν νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης- για να παρουσιάσουν τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή ως αναγκαίο κακό. ΧΥΤΑ που θα συνοδευτούν από νέα εργοστάσια επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, αφού η μία ρυπογόνα δραστηριότητα προσελκύει την επόμενη.
Εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ διασπαθίζονται σε εργολαβίες, που υποστηρίζουν αυτόν τον άθλιο σχεδιασμό, με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς να συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα και χωρίς να ενημερώνονται οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής και, φυσικά, οι κάτοικοι της περιοχής. Οι μεγαλοστομίες περισσεύουν, την ίδια ώρα που ο περιβαλλοντικός ρατσισμός κυριαρχεί. Ενδεικτικά της ασυδοσίας που επικρατεί και της πολιτικής κάλυψης που παρέχεται είναι τα εξής στοιχεία:
· Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του «αμαρτωλού» εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στη Φυλή (ΕΜΑΚ) είχε λήξει στις 11/3/2018 και ανανεώθηκε – τροποποιήθηκε στις 7/8/2020. Για πάνω από 2,5 χρόνια το ΕΜΑΚ λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους!!!
· Στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ είχε επιβληθεί η υποχρέωση να εκπονήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συνόλου των δραστηριοτήτων που υπάρχουν στην εγκατάσταση της Φυλής, μέχρι 11/1/2018. Η υποχρέωση αυτή αγνοήθηκε προκλητικά. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης συναίνεσε σε νέα παράταση, μέχρι 25/6/2020. Τρεις μήνες αργότερα είναι άγνωστο το αν και πότε θα υπάρξει η απολύτως αναγκαία ΣΥΝΟΛΙΚΗ περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με τη δημοσιοποίηση των υλικών που έχει στη διάθεσή του επιδιώκει να βάλει μπροστά στις ευθύνες του κάθε υπεύθυνο πρόσωπο, υπηρεσία ή όργανο και απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων και χωρίς να επαπειλείται η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής υγειονομικής βόμβας. Καλεί, επίσης, τις αυτοδιοικητικές αρχές της Δυτικής Αθήνας - Αττικής να εγκαταλείψουν τη χρόνια αδράνειά τους και να απαιτήσουν αυτοψία στο χώρο της εγκατάστασης της Φυλής και εξονυχιστική ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε διαδικασία δημοπράτησης.
Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Η πολιτική και διαχειριστική επιλογή που μπορεί να αλλάξει, προς το καλύτερο, το τοπίο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής δεν είναι άλλη από το
ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
21/9/2020
Φωτογραφικό υλικό
Φωτογραφία 1
Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο χώρος είναι πλέον καλυμμένος ολόκληρος από εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών και πως κάνουν νέα «πανωσηκώματα» για να ρίχνουν επιπλέον σκουπίδια και το «κόμποστ» του ΕΜΑΚ. Σήμερα, γίνεται απόθεση σκουπιδιών σε, τουλάχιστον, τέσσερα «μέτωπα» (τρία στην α΄ φάση και ένα στη β΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής). Στην περιοχή 4, που βρίσκεται δίπλα από το εργοστάσιο της WATT και το αμαξοστάσιο του δήμου Αθηναίων, θέλουν να κάνουν και νέα χωματερή. Στην περιοχή 6 είναι η λεγόμενη γ΄ φάση, που πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των επόμενων ΧΥΤΑ στη Φυλή.
Φωτογραφία 2
Φαίνεται πως το ύψος των σκουπιδιών, στο συγκεκριμένο «μέτωπο» απόθεσης έχει ξεπεράσει ακόμα και το ύψος του φυσικού λόφου, που βρίσκεται αριστερά προς τα Άνω Λιόσια και την Αττική οδό. Στην «τούρτα» των σκουπιδιών -με καφέ χρώμα- ξεχωρίζει το υποτιθέμενο κόμποστ του ΕΜΑΚ, για το οποίο πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να πετιέται στη χωματερή. Στο βάθος ξεχωρίζει το λατομείο Μουσαμά και η κορυφογραμμή του Ποικίλου όρους, πίσω από την οποία βρίσκεται η Πετρούπολη και το Καματερό.
Φωτογραφία 3
Φαίνεται η περιοχή στην οποία γίνονται εργασίες για την κατασκευή νέας «μικρής» χωματερής (αποφασίστηκε και ανατέθηκε το καλοκαίρι και βρίσκεται στα όρια της παλιάς εγκατάστασης των Άνω Λιοσίων). Στο σημείο 1 διακρίνεται το ΕΜΑΚ, στο σημείο 2 ο Αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων, στο σημείο 3 το εργοστάσιο επεξεργασίας βιοαερίου και στο σημείο 4 ο χώρος τον οποίο φιλοδοξεί να κάνει "πάρκο αναψυχής" δίπλα στα σκουπίδια ο δήμαρχος Φυλής.
Φωτογραφία 4
Φαίνεται η περιοχή στην οποία γίνονται εργασίες για την κατασκευή νέας «μικρής» χωματερής (αποφασίστηκε και ανατέθηκε το καλοκαίρι και βρίσκεται στα όρια της παλιάς εγκατάστασης των Άνω Λιοσίων).
Φωτογραφία 5
Στη φωτογραφία αυτή φαίνεται πως ήταν ο ΧΥΤΑ στις 11.3.2014 . Σήμερα αυτή η τεράστια λακκούβα έχει γεμίσει και το ύψος των σκουπιδιών έχει ξεπεράσει και το ύψος φυσικού λόφου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου