Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Σχόλιο του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής

 

Η  τακτική του κ. Πατούλη και των ανθρώπων του στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να διαβουλεύονται για το ΠΕΣΔΑ κεκλεισμένων των θυρών, με δια περιφοράς συνεδριάσεις και αγνοώντας τους πάντες (ακόμα και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ), προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο κ. Πατούλης να συρθεί σε συζήτηση για το ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τρίτη 12/7/2022.

Είχαν προηγηθεί διαδοχικές παρεμβάσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην «άτακτη» υποχώρηση του κ. Πατούλη, την οποία προσπάθησε να «διασκεδάσει» με ένα ακραία αυτοαναφορικό και ανακριβές «σεντόνι» επτά σελίδων, που τιτλοφόρησε: «7 αλήθειες για το ΠΕΣΔΑ». Προφανώς, έκρινε ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος τρόπος για να παραδεχτεί ότι: 

·       παραπλανούσε, όταν προσπαθούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει «κλείσει»  το θέμα του ΠΕΣΔΑ, μετά τη θετική γνωμοδότηση του κ. Γραφάκου, για λογαριασμό του ΥΠΕΝ.

·       η διαδικασία έγκρισης του ΠΕΣΔΑ είναι μακρά, περιλαμβάνει υποχρεωτική διαβούλευση και δεν μπορεί  να περιοριστεί στο κλειστό κλαμπ των συμβούλων του και των ενδιαφερόμενων εταιρειών, που λιμπίζονται τα έργα των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

·       εξακολουθεί να υφίσταται, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο κίνδυνος να παρακαμφθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο από το ΥΠΕΝ, στο θέμα της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ.

Δεν γνωρίζουμε τι θα πει και τι θα προτείνει ο κ. Πατούλης στη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 12/7, με δεδομένο ότι η νομική υπηρεσία της περιφέρειας έχει γνωμοδοτήσει ότι «δεν είναι δυνατή η κατά νόμο λήψη απόφασης περί εγκρίσεως ή μη του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο παρόν χρονικό σημείο». Αν δε θέλει να βρεθεί ξανά εκτεθειμένος ο κ. Πατούλης και προκειμένου να γίνει η οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΠΕΣΔΑ οφείλει  άμεσα:

·       Να δημοσιοποιήσει το προτεινόμενο  ΠΕΣΔΑ και την ΣΜΠΕ.

·       Να παγώσει τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα «πάρκα κυκλικής οικονομίας» του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Πειραιά, που στηρίζονται σε ένα μη εγκεκριμένο σχέδιο.

·       Να δημοσιοποιήσει τις μελέτες εξεύρεσης χώρων για τα «πάρκα κυκλικής οικονομίας».

·       Να οργανώσει με δική του πρωτοβουλία δημόσιο διάλογο για το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ, με αυτοδιοίκηση και πολίτες, ανεξάρτητα από  τη διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ. Οι ημερίδες κλειστού τύπου δεν είναι διαβούλευση.

Ο κ. Πατούλης, θέλει δε θέλει, θα υποστεί την κριτική για τα έργα και τους σχεδιασμούς του, όχι μόνο στο πλαίσιο της  υποχρεωτικής διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ, αλλά και για την  ίδια την ουσία του νέου ΠΕΣΔΑ, που παραδίδει τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στους εργολάβους, διατηρεί τις παλιές και δημιουργεί νέες περιβαλλοντικές πληγές και διαιωνίζει την κατάσταση στη Φυλή και στη Δυτική Αττική, ως το μόνιμο σκουπιδότοπο όλης της περιφέρειας.

Όταν θα έρθει η στιγμή, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  θα εκφράσει ολοκληρωμένα τις απόψεις του για το ΠΕΣΔΑ, όπως έκανε και με την πρώτη του μορφή, το Μάιο του 2021. Για την ώρα, επισημαίνουμε στον κ. Πατούλη:

·       να σταματήσει να λέει ψέματα  ότι δε θα κάνει νέους χώρους ταφής και ότι θα κλείσει ο ΧΥΤΑ  Φυλής το 2025. Το νέο ΠΕΣΔΑ του κ. Πατούλη προβλέπει τη συνέχιση της κατασκευής και το διπλασιασμό της χωρητικότητας (από 4.000.000 σε 8.000.000 κυβικά μέτρα) ενός νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, αυτού που αποφάσισε η κ. Δούρου τον Αύγουστο του 2019. Απλά, ο κ. Πατούλης δεν τολμά να κάνει χωροθετήσεις νέων χώρων τελικής διάθεσης και μονάδων επεξεργασίας, εκτός Δυτικής Αττικής, γιατί φοβάται το πολιτικό  κόστος. Το μόνο που κάνει είναι να τα φορτώνει όλα στη Δυτική Αττική, ελπίζοντας ότι θα έχει λιγότερες αντιδράσεις.

·       Να μην κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση για την καύση, αφού στο νέο ΠΕΣΔΑ υπάρχει η παραδοχή ότι «ο στόχος της μείωσης των προς ταφή αποβλήτων δεν επιτυγχάνεται χωρίς δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων ΑΣΑ». Κανείς δεν τον υποχρεώνει να δεχτεί μονάδα καύσης στην Αττική, μόνο και μόνο επειδή το εθνικό σχέδιο (ΕΔΣΑ) δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Η καύση είναι δική του επιλογή, γιατί ξέρει καλά ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανακύκλωσης που διαφημίζει είναι «φούσκα».

·       Να πάψει να  κομπορρημονεί για τα επιτεύγματά του στην ανακύκλωση  γιατί τα ίδια στοιχεία του ΕΔΣΝΑ δείχνουν ότι είναι ανύπαρκτα. Τα σύμμεικτα απόβλητα ξεπερνούν το δυσθεώρητο ποσοστό του 91%, η παντός είδους ανακύκλωση με προδιαλογή (μέσω του μπλε κάδου, των διάφορων ιδιωτικών συστημάτων κ.λπ.) είναι καθηλωμένη στο 5,65% και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, με το ζόρι, φτάνουν στο 2,79%.Τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για προμήθεια και διανομή στους δήμους δεκάδων χιλιάδων καφέ κάδων, μαζί με δεκάδες απορριμματοφόρα, έχουν πάει στο «βρόντο».

Τέλος, θα συνιστούσαμε στον κ. Πατούλη  να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί.

11.7.2022

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου